Ovi napori će pružiti osjećaj lakoće i slobode tokom putovanja. / Photo: Pixabaz

Svijet putovanja doživljava značajne promjene.

Kako bi se putovanja učinila jednostavnijim i ekonomičnijim, sve više turističkih agencija i kompanija ima za cilj osloboditi putnike nepotrebnog tereta, odnosno prtljage.

Naprimjer, u regijama istočne Afrike koriste se letovi klasifikovani kao "laki avioni" – mali avioni koji prevoze 4 do 12 putnika.

Većina ovakvih aviona ima predviđeno ograničenje težine i, kako bi se osigurala svačija sigurnost, težina prtljage je ograničena. Manji avioni ne mogu primiti velike količine prtljage, što potiče putnike da budu selektivniji u pakiranju. Osim toga, u mnogim kampovima u ovim regijama pranje veša je ograničeno, što nije baš praktično za posjetitelje.

Jedan od primjera ovakvih nastojanja možemo pronaći i u Dubrovniku, Republici Hrvatskoj. Ovaj historijsko-turistički grad suočava se s izazovom buke koju proizvode koferi koje turisti vuku za sobom.

Stoga je grad donio preporuku da se prtljaga ne vuče unutar historijske jezgre, čime se smanjuje ne samo buka nego i očuvanje kamene infrastrukture koja je ranjiva na ovakav način kretanja.

U alpskim regijama ugostiteljski objekti potiču putnike na smanjenje prtljage na način da im osiguravaju iznajmljivanje potrebne zimske opreme.

Umjesto da nose svoju opremu koja zauzima puno prostora, putnici mogu iskoristiti mogućnost iznajmljivanja skijaške opreme po povoljnijim cijenama, čime se smanjuju potreba za prijevozom velike prtljage i troškovi putovanja.

Japan, poznat po inovativnosti i naprednoj tehnologiji, odnosno kompanija Japan Airlines pokrenula je zanimljiv program.

Putnici će moći iznajmiti odjeću prije putovanja u zemlju, a ponudit će se čak osam odjevnih kombinacija koje će biti dostupne za dvosedmični najam.

Ovaj koncept omogućava putnicima da putuju s manje prtljage, ali i istraže japansku kulturu kroz nošenje tradicionalnih odjevnih predmeta.

Sve navedene inicijative pokazuju kako svijet turizma napreduje prema održivijem i praktičnijem putovanju bez prekomjerne prtljage.

Ovi napori ne samo da će smanjiti negativan utjecaj turizma na okoliš nego će i putnicima pružiti osjećaj lakoće i slobode tokom putovanja.

TRT Balkan