Kao odgovor na rastuću zabrinutost za mentalno zdravlje djece na internetu, platforme kao što je TikTok uvele su nove sigurnosne mjere u protekloj godini.     Foto: pixabay

Istraživanje pokazuje da i dalje u mnogim zemljama raste zabrinutost u vezi s utjecajem društvenih medija na mentalno blagostanje mladih ljudi. Anketu je provela agencija “Harris“ u ime Pokreta za mentalno zdravlje djece na više od 2.000 odraslih Amerikanaca, uključujući više od 700 roditelja s djecom mlađom od 18 godina.

Pokret za mentalno zdravlje djece potiče roditelje na redovne razgovore sa svojom djecom o potencijalnim efektima korištenja određenih platformi društvenih medija. Međutim, samo 86 posto roditelja izjavilo je da se osjeća ugodno razgovarajući sa svojom djecom o mentalnom zdravlju, što je pad u odnosu na 91 posto u sličnoj anketi provedenoj prošle godine.

Mentalno zdravlje djece

Kao odgovor na rastuću zabrinutost za mentalno zdravlje djece na internetu, platforme kao što je TikTok uvele su nove sigurnosne mjere u protekloj godini.

"Ovo je pozitivan korak, ali roditelji ne mogu vjerovati da je samo ovo dovoljno", kaže dr. Ariana Hoet, direktorica Pokreta za mentalno zdravlje djece i pedijatrijska psihologinja.

Kako je pojasnila dr. Hoet, dok društveni mediji mogu pomoći u izgradnji osjećaja zajednice, odnosa i samorazumijevanja, isto tako mogu povećati anksioznost i depresiju kod djece kada društvene mreže koriste na neprikladan način, a mogu ih izložiti neprikladnom i uvredljivom jeziku i maltretiranju.

“Budite znatiželjni šta vaše dijete radi na društvenim mrežama. Aktivna uloga u njihovom angažmanu na društvenim mrežama, umjesto jednostavnog ograničavanja njihove izloženosti, može im pomoći da se osjećaju ugodno da postavljaju pitanja, izraze zabrinutost i traže pomoć kada im je potrebna”, savjetuje ova ekspertica.

Pozitivan utjecaj?

Istraživanje je pokazalo da samo 35 posto ispitanika vjeruje da korištenje društvenih mreža djece ima pozitivan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje, što je pad u odnosu na 43 posto u 2022. godini.

Dr. Hoet ističe da je vrlo važno da roditelji i staratelji razumiju prednosti i nedostatke korištenja društvenih medija i održavaju otvorenu komunikaciju o dječijim iskustvima na internetu.

“U Pokretu za mentalno zdravlje djece roditelji mogu raditi na izgradnji odnosa povjerenja koji omogućavaju njihovoj djeci da iskoriste prednosti društvenih medija, a minimiziraju rizik od negativnih ishoda”, zaključuje dr. Hoet.

Adolescenti i internet

Pojavom novih društvenih trendova, koji zahtijevaju redovno praćenje društvenih mreža, adolescenti postaju sve zaokupljeniji virtualnim svijetom i samoprezentacijom na društvenim mrežama. Očekivanja su sve veća, a mentalno je zdravlje pod sve većim pritiskom.

Zato se zadnjih godina povećava broj adolescenata oboljelih od depresije i anksioznosti. Osim toga, adolescente se ne upozorava i ne uči važnosti mentalnog zdravlja, niti medijske pismenosti, zbog čega oni na svoju ruku koriste društvene mreže, bez razmišljanja o mogućim negativnim posljedicama.

Nisu samo društvene mreže razlog povećanja mentalnih problema kod adolescenata, ali neka istraživanja pokazuju da itekako mogu imati utjecaj na ljude.

Dosadašnja istraživanja, iako ne pružaju mnogo podataka o konkretnom utjecaju društvenih mreža na mentalno stanje adolescenata, ipak daju uvid u moguće negativne posljedice na mlade.

Pojava depresije i anksioznosti

Svakako treba shvatiti da postoji više različitih faktora koji mogu potaknuti pojavu depresije i anksioznosti. Iako sve više postajemo svjesni da velika eksponiranost internetu i društvenim mrežama može loše utjecati na mlade, i dalje se ne provodi dovoljno studija kako bi se tačno utvrdio utjecaj te pronašao način za poboljšanje uvjeta njihova korištenja.

Ipak, mladi ljudi koji su dobro upoznati s funkcionisanjem interneta i njegovih mogućnosti imaju manju šansu negativnog utjecaja i pojave mentalnih problema. Zato je ključan medijski odgoj od trenutka kada dijete počne koristiti internet. U tom su procesu važni roditelji, čija je zadaća selekcija internetskog sadržaja, ali i obrazovne ustanove, koje bi djecu trebale učiti pravilnom korištenju interneta i društvenih mreža.

Adolescenti trebaju poznavati i dobre i loše strane interneta kako bi svoje vrijeme u virtuelnom svijetu provodili s pozitivnim učincima. Potrebno je stoga mnogo više pažnje posvetiti adolescentima i načinu njihovog odrastanja, kako bi se što kvalitetnije pripremili za odrastanje i kako bi svoj život proveli što sretnije i bezbrižnije.

TRT Balkan