U susret kineskoj novoj godini, u Novom Sadu i Beogradu otvoren je, peti po redu, Kineski festival svetla.     Foto: AA

U susret kineskoj novoj godini, u Novom Sadu i Beogradu otvoren je, peti po redu, Kineski festival svetla. Limanski park i Sava promenada će do 5. februara, svaki dan od 17 sati biti osvetljeni sa više od 100 različitih figura koje dočaravaju kinesku tradiciju i kulturu, a najmlađi posetioci mogu i da se zabave trčkarajući po taktilnoj svetlećoj stazi.

Festival u Novom Sadu otvorio je njegov idejni tvorac u Srbiji, umetnik Slobodan Trkulja, koji godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

„Želimo da obradujemo mališane, ali i veliku decu poput mene ovim svetlosnim instalacijama koje je napravila naša partnerska firma iz Kine i da zajedno s kineskim narodom u istoj radosti i svetlosti, proslavimo ovaj divni praznik“, kazao je Trkulja.

Festival u Novom Sadu otvorio je njegov idejni tvorac u Srbiji, umetnik Slobodan Trkulja.     Foto: AA

Festival se održava u organizaciji „Balkanopolis centra za modernu tradiciju“, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

„Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu. U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su podjednako i mališanima i starijima“, navodi Trkulja.

Ove svetleće figure zmaja, jelena, flamingosa, riba, leptira… privukle su pažnju velikog broja mališana, koji su se posebno zabavljali na stazi koja je svetlela pod pritiskom njihovih cipela. Od ponedeljka, osim svetlosne izložbe, posetiocima Kineskog festivala svetla u Novom Sadu biće na usluzi štandovi sa tradicionalnom kineskom hranom i suvenirima.

Ulaz za sve posetioce u oba grada je besplatan.

TRT Balkan / agencije