Umjetnici u Pakistanu teška teretna vozila i kamione pretvaraju u šarena "umjetnička djela.      Foto: AA

Kamioni koji se mogu vidjeti na pakistanskim cestama nisu nimalo nalik na kamione kakve inače viđamo u drugim dijelovima svijeta. Oni su prava umjetnička djela, a na njihovim točkovima smještena je cijela historija Pakistana - od Urdu kaligrafije, tkanja i arabeski, pa do portreta pop zvijezda i političara.

Umjetnici u Pakistanu teška teretna vozila i kamione pretvaraju u šarena "umjetnička djela.

"Farbanje kamiona", koje je uobičajno u zemljama južne Azije, također je među najpopularnijim praksama u Pakistanu. Teretna vozila koja se koriste u isporuci robe izgledaju kao pokretna "umjetnička djela" na putevima u Pakistanu.

Porijeklo "umjetnosti slikanja kamiona" u Pakistanu datira još od 1920-ih. Ova praksa se prvenstveno primjenjivala na Bedford kamionima uvezenim iz Engleske.

Nakon što su evropski i američki turisti posjetili Pakistan 1960-ih i 1970-ih, kamioni koji su krasili puteve ove zemlje postali su svjetski poznati.

Umjetnost farbanja kamiona, koja je danas velika industrija, postala je direktan i indirektan izvor prihoda za desetine hiljada ljudi.

Svaki vozač želi da njegov kamion bude najbolje, najšarenije i najcjenjenije vozilo na cesti. Iz tog razloga, vlasnici vozila su spremni da potroše mnogo novca da ukrase kamione.

Na kamionima je moguće vidjeti jarke boje, blistave ukrase i mnoge druge detalje. Oni koji žele da iznajme kamione radije iznajmljuju takva vozila, s obzirom da su moderna i novoofarbana u boljem stanju.

Iz daljine se može steći utisak da su svi kamioni obojeni slično, ali gotovo svaki kamion ima različite dekore i priče skrivene u sebi. Na kamionima su oslikani pejzaži, cvjetni motivi, nacionalni heroji, vjerska imena, vojskovođe, pjesnici, životinjske figure ili dekori koji prikazuju epove.

Dizajn unutrašnjosti upadljivih i blistavih kamiona jednako je važan kao i eksterijer.

Kada je riječ o farbanju kamiona, Karachi je grad u kojem je pokrenuta ova praksa, a koja se proširila na Rawalpindi, Peshawar, Lahore i Kuettu.

Alemgir Khan živi od farbanja kamiona, a time se bavi više od 20 godina.

"Svako pokušava da svoje vozilo učini ljepšim. Ovom umjetnošću ime Pakistana se ističe u svijetu", rekao je Han za Anadolu.

Muhammed Hanif, čiji je kamio ukrasio Khan, rekao je da će "ovaj kamion ići u London".

"Stalo nam je do ovoga. Ovo je važna kultura Pakistana", dodao je Hanif.

Danas se slikarska umjetnost, čija slava prevazilazi granice Pakistana, može vidjeti u gotovo svakom vozilu, od motocikala do rikša na tri točka, od automobila do autobusa, aviona i vozova.

TRT Balkan / agencije