"Albansko predsjedavanje Vijećem sigurnosti dolazi u zaista teškom trenutku, kada se svijet suočava sa serijom veoma ozbiljnih kriza i sukoba”, rekla je Xhacka.     Foto: AA

Albanija će od 1. septembra do kraja mjeseca po drugi put predsjedavati Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Ministrica za Evropu i vanjske poslove Albanije Olta Xhacka rekla je da predsjedavanje Vijećem sigurnosti daje Albaniji priliku da u velikoj mjeri odlučuje o dnevnom redu Vijeća za mjesec septembar.

"Albansko predsjedavanje Vijećem sigurnosti dolazi u zaista teškom trenutku, kada se svijet suočava sa serijom veoma ozbiljnih kriza i sukoba”, rekla je Xhacka.

Xhacka je dodala da postoje dva važna momenta albanskog predsjedavanja, kao što su platforma za saradnju u distribuciji humanitarne pomoći bilo gdje u svijetu i "nelegalna ruska agresija na Ukrajinu".

Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, ona je rekla da je ovo jedno od pitanja na kojem su najviše radili.

"Pitanje koje je zaista obilježilo naš mandat i učinilo da Albanija zaradi poštovanje i divljenje partnera i saveznika zbog ozbiljnosti, profesionalizma i hrabrosti sa kojima je radila na podršci međunarodnom pravu, Povelji UN-a, Ukrajini i osudi Rusije", rekla je Xhacka.

Xhacka je naglasila da će tokom septembra biti mnogo aktivnosti i drugih važnih događaja, jer je, prema njenim riječima agenta Vijeća sigurnosti zaista intenzivna.

Albanija je postala članica UN-a 14. decembra 1955. godine, a nakon 66 godina članstva, 11. juna 2021. godine je prvi put izglasana za jednu od 15 nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

Ta zemlja je prvi put predsjedavala Vijećem sigurnosti UN-a u junu 2022.

TRT Balkan / agencije