Ambasada SAD-a uputila je saopćenje nakon mitinga u Banjoj Luci u četvrtak.      Foto: Fena

Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika i drugih lidera iz RS-a na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjaluci, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini. Navode kako je negiranje genocida uvreda žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Dodaju da negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH.

"U Srebrenici se 1995. desio genocid. To je u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN-a. Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN-a, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom", navodi se u saopćenju iz Ambasade SAD-a.

Dodaju kako su prijetnje koje je izrekao Dodik još jedan dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH.

"Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS-a još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS-u osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD je spreman odgovoriti na te antidemokratske i antidejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije", navode u saopćenju.

Ambasada SAD-a uputila je saopćenje nakon mitinga u Banjoj Luci u četvrtak, na kojem se obratio Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, i njegovih izjava u kojima je negirao genocid i vrijeđao preživjele i žrtve genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

TRT Balkan / agencije