Odluka o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU očekuje se 21. marta.    Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je nakon susreta sa čelnikom Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom da je Predsjedništvo BiH potpuno realiziralo sve obaveze, a pohvalio je i rad drugih državnih institucija na putu prema EU.

"Nema sumnje da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bilo puno efikasnije u zadnjih godinu dana nego prethodne četiri godine. Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine je također postigla bolje rezultate. Smatram da je Bosna i Hercegovina prošle godine stoprocentno uskladila vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, a to se nikada do 2023. godine nije dogodilo", kazao je Bećirović na konferenciji za novinare.

Naglasio je da bi odluka da Bosna i Hercegovina počne pregovore za članstvo u EU bila ogroman podstrek, ohrabrenje za građane i vrlo snažna poruka cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

"Put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU nema alternative. Otvaranje pregovora nije ulazak u EU. To je pružanje šanse za Bosnu i Hercegovinu, za njene građane, da naše zakonodavstvo usklađujemo sa pravnom stečevinom Evropske unije. Ovo je važan momenat za Bosnu i Hercegovinu, ovu šansu ne smijemo propustiti", rekao je Bećirović.

Podsjetio je da je razgovarao s brojnim čelnicima evropskih država, napominjući kako je mišljenja da će nakon njegovih posjeta Briselu, Berlinu, Parizu i drugim važnim centrima, ishod biti pozitivan.

"Put prema Evropskoj uniji nije pitanje jedne političke stranke, jednog pojedinca, jednog mandata, to je generacijski projekat za sve ljude i državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Bećirović.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU očekuje se 21. marta.

TRT Balkan / agencije