Lokalni izbori u Beogradu ponovno su raspisani jer na izborima održanim 17. decembra prošle godine nijedna stranka nije osvojila većinu u gradskoj skupštini. / Photo: AA

Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima se omogućava istovremeno održavanje izbora u Beogradu i drugim gradovima 2. juna ove godine. Bio je to jedan od ključnih zahtjeva opozicije predvođene koalicijom Srbija protiv nasilja.

Izmjenama i dopunama Zakona o izborima određen je novi rok za raspisivanje lokalnih izbora, koji je s dosadašnjih 130 dana prije isteka mandata pomaknut na 150 dana. Prema novom zakonu, od dana raspisivanja izbora do dana održavanja mora proteći najmanje 30 dana, umjesto dosadašnjih 45.

Uoči izglasavanja zakona vodeća opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) raspala se zbog neslaganja dijela stranaka s održavanjem beogradskih i lokalnih izbora 2. juna.

Dio koalicije, koja od ponedjeljka djeluje pod novim imenom "Biram borbu", podupire održavanje izbora u junu, dok se drugi dio zalaže za održavanje izbora na jesen.

Koaliciju "Biram borbu" čini šest stranaka. Među njima je i stranka Narodni pokret Srbije, koju vodi jedan od najistaknutijih predstavnika SPN-a Miroslav Aleksić.

Aleksić je najavio izlazak na izbore ako se ispune tri ključna zahtjeva opozicije. To su osnivanje neovisne komisije koja će preispitivati ​​birački popis prije ponovljenih izbora, poštivanje zakona o medijima, posebno kada je u pitanju javni servis RTS, te činjenica da se lokalni izbori održavaju istovremeno s izborima u Beogradu u više od 80 drugih gradova i općina u kojima se nisu održali u decembru prošle godine.

Drugi dio SPN-a čine tri stranke među kojima je i desna Nada. Prema njihovom uvjerenju, do 2. juna nije ostalo dovoljno vremena da se uvaže sve preporuke promatrača OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi s izborima.

Zalažu se za održavanje izbora na jesen, pa su u tu svrhu u Skupštini podnijeli prijedlog ustavnog zakona koji predviđa odgodu svih izbora na jesen.

Lokalni izbori u Beogradu ponovno su raspisani jer na izborima održanim 17. decembra prošle godine nijedna stranka nije osvojila većinu u gradskoj skupštini.

Opozicija, predvođena SPN-om, koja je vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) optužila za ozbiljne izborne nepravilnosti kako u Beogradu, tako i na tadašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima, i prije ponovljenih izbora u glavnom gradu postavila je nekoliko zahtjeva, inače prijeteći bojkotom izbora.

TRT Balkan / agencije