Hrvatski predsjednik kritizirao je predstavnike Vlade Hrvatske jer jučer na sastanku Evropskog vijeća nisu zahtijevali da BiH, uz Ukrajinu i Moldaviju, dobije status EU kandidata. Foto: AA

Hrvatski predsjednik kritizirao je predstavnike Vlade Hrvatske jer jučer ”na sastanku Evropskog vijeća nisu zahtijevali da Bosna i Hercegovina, uz Ukrajinu i Moldaviju, dobije status EU kandidata”.

Milanović se u izjavi za medije osvrnuo na jučerašnji sastanak Evropskog vijeća pri čemu je kritizirao vanjskopolitički stav Vlade Hrvatske, ocijenivši kako su se hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova premalo zauzeli za dobivanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Milanović je izjavio kako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt postavljen „ilegalno” te kako bi trebao pretvoriti odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni izbornog zakona, u slučaju "Ljubić", u praksu.

„Visoki predstavnik nije ništa nego produžena ruka nekih čudnih i vrlo mutnih krugova u BiH”, izjavio je Milanović te ocijenio kako je samo pravo na odluku visokog predstavnika moralno upitno.

„Ovo je hrvatska politička tragedija i hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinički objašnjava kako im se ustvari pomaže”, kazao je Milanović komentirajući činjenicu da su hrvatski predstavnici jučer u Briselu na Evropskom vijeću odbili zahtijevati da se BiH, kao i Ukrajini i Moldaviji, dodijeli status EU kandidata.

Istaknuo je kako je posebno Hrvatima u BiH stalo do integracije te zemlje u Evropsku uniju te dodao kako su predstavnici sva tri naroda u BiH zainteresirani za dobivanje statusa kandidata u EU.

Posebno je kritizirao jučer izrečene riječi hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana da je BiH disfunkcionalna država kojoj se kao takvoj ne može dodijeliti status EU kandidata.

Predsjednik Milanović je dodao kako ni Ukrajina nije funkcionalna država, ali kako mu je drago da je dobila kandidatski status, te poručio kako je „BiH za Ukrajinu, čak i prije ruskog upada, bila Švicarska”.

„Ovo je hrvatska politička tragedija, uništavanje hrvatske države i jedine šanse za tko zna koliko i kada opet, da BiH naprosto gurnemo u evropski prostor. BiH, kao i ostalim državama u regiji, treba gledati kroz prste”, izjavio je Milanović.

Milanović je pohvalio inicijativu slovenskog premijera Roberta Goloba na Evropskom vijeću da BiH dobije status kandidata, ocijenivši to „džentlmenskim” potezom.

TRT Balkan / agencije