U toku je specijalistička obuka 150 policijskih službenika, koji će obavljati poslove i zadatke školskih policajaca.     Foto: AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) preduzelo je niz mjera i aktivnosti kako bi školska godina počela i protekla bez bezbjednosnih incidenata, odnosno boravak djece u školi i njihov put od kuće do škole protekao na bezbjedan način, rekao je Miloš Brkić, načelnik Uprave policije.

Prema njegovim riječima u okviru projekta "Školski policajac" koji postoji već 20 godina intenzivirane su aktivnosti pa će u toku školske godine školski policajac biti stalno prisutan u svim većim školskim centrima u RS-u, a u ostalim školama povremeno prisutan u skladu s procjenama.

"S obzirom da se ukazala potreba za edukacijom policijskih službenika koji obavljaju poslove i zadatke školskih policajaca u toku je specijalistička obuka 150 policijskih službenika", kazao je Brkić.

Objasnio je da su u pitanju iskusni policijski službenici koji imaju senzibilitet za rad s djecom.

Brkić je rekao da se MUP aktivno uključio u program Republičkog pedagoškog zavoda RS "Briga o djeci, zajednička odgovornost i obaveza", kao i da su sačinili plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije od 2023. do 2027. godine.

U okviru tog plana izvršen je nadzor i kontrola rada streljačkih i airosoft klubova i strelišta u RS-u. Podsjetio je da postoje 23 streljačka, 15 airsoft klubova i 12 strelišta, a izvršena je 21 kontrola te izrečeno po šest mjera i sankcija.

Policijski službenici su izvršili kontrolu svih škola, kojih je 582, te je izrađen elaborat sa pratećim bezbjednosnim procjenama za sve školske objekte i objekte za smještaj studenata, sagledano je stanje preventivno tehničke zaštite te su date preporuke Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a.

Brkić je najavio i da će biti realizovana akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju" od 28. avgusta do 29. septembra u okviru koje će policijski službenici obilaziti škole za pripreme za početak školske godine, za djecu će biti organizovana predavanja, a biće preduzete i represivne aktivnosti u blizini škola zbog prekršaja, među kojima je najčešće nepropisno parkiranje.

Prema njegovim riječima tokom prošle godine zabilježena je 21 saobraćajna nezgoda gdje su djeca učesnici i koji su zadobili tjelesne povrede.

Brkić je apelovao na učesnike u saobraćaju na pojačan oprez posebno u blizini školskih objekata.

Snežana Radivojević, načelnica Uprave kriminalističke policije, rekla je da je u postkovid periodu značajno povećan broj slučajeva vršnjačkog nasilja u i oko škola.

Podsjetila je da je formiran tim za maloljetničku delikvenciju u okviru ove uprave, koji čine obučeni i stručno osposobljeni policijski službenici da odgovore na sve moguće probleme i zadatke.

"Na raspolaganju smo svim građanima, bilo da su u pitanju roditelji, nastavno osoblje ili sama djeca", naglasila je Radivojević.

Istakla je da su jako bitan segment za prevenciju edukativna predavanja za djecu, roditelje i nastavnike koja se održavaju u svim školama u RS-u na temu zaštite djece u digitalnom okruženju.

Načelnik policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić rekao je da na području uprave postoji 108 osnovnih i 20 srednjih škola, navodeći da su u centralnim i većim školama prisutni školski policajci koji su na raspolaganju svim učenicima.

Kao pozitivan primjer iz prakse naveo je slučaj iz Prnjavora kada su učenici zatražili promoć školskog policajca nakon što je jedan učenik donio gasni pištolj u školu. Zahvaljujući povjerenju koje su učenici imali u njega, školski policajac je spriječio neželjene posljedice.

Vukelić je najavio da će u Banjaluci biti pojačana kontrola saobraćaja povodom početka školske godine, te da će između ostalog tamo gdje to bude moguće biti postavljeni mobilni radarski sistemi, kako bi se sankcionisali prekršaji.

"Apelujem na sve građane da ponašanjem daju primjer svojoj djeci, da u saradnji sa policijom i svim drugim relevantnim institucijama, doprinesu tome da naša djeca budu što bezbjednija kako u vaspitno obrazovnim ustanovama, tako i van njih", kazao je Vukelić.

TRT Balkan / agencije