Sastanku su prisustvovali i vrhunske sportašice i sportaši Oružanih snaga BiH.              Foto: AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo u četvrtak su potpisali sporazum o saradnji između Ministarstva obrane BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

Helez je naglasio da je od velikog značaja za Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH saradnja sa krovnom sportskom organizacijom Bosne i Hercegovine.

"Pripadnici OS BiH u svom radu i djelovanju postižu izvanprosječne rezultate u svim oblastima djelovanja, počevši od uspješne obuke, izvršavnja redovitih zadaća, pružanja pomoći civilnim organima, učešća u različitim mirovnim misijama u brojnim zemljama u svijetu. U sastavu OS BiH imamo 150 sportaša od toga imamo 51 vrhunskog sportaša koji učestvuju na državnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima", kazao je Helez.

Naglasio je da je iznimno važno za sportiste unutar OS BiH potpisivanje ovog sporazuma, ali i da je istim data mogućnost vrhunskim sportistima BiH da postanu dio OS BiH.

"Pristupanjem vrhunskih sportista OS BiH ne samo da ćemo im pomoći da riješe radno pravni status, nego ćemo promovisati i vojni poziv te stvoriti bolje uslove za obuke, pripreme i sama sportska takmičenja", istakao je ministar.

Rađo je naglasio da je ovo veliki korak za Ministarstvo odbrane BiH, ali i Olimpijski komitet BiH.

"Sretni smo što danas potpisujemo sporazum koji je od velikog značaja za sve nas. Olimpijski komitet BiH na kvalitetan način predstavlja našu zemlju na međunarodnom planu, a zadaća nam je da djelujemo harmonično", kazao je Rađo.

Sastanku su prisustvovali i vrhunske sportašice i sportaši Oružanih snaga BiH.

TRT Balkan / agencije