Prisustvo više od 200 akreditiranih domaćih i međunarodnih novinara dodatno je doprinijelo promociji i prepoznatljivosti sajma.        Foto: TRT Balkan

Ugledni međunarodni sajam 3. Sarajevo Halal Fair koji se održavao od 17. do 19. maja u Sarajevu, potvrdio je da je jedan od najznačajnijih događaja u halal industriji koji okuplja ugledne stručnjake, proizvođače, trgovce, investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta.

"Sarajevo Halal Fair i ove godine je pokazao svijetu da se halal industrija razvija u Bosni i Hercegovini, ističući našu zemlju kao jednu od važnih halal destinacija. Ovaj događaj je pružio idealnu platformu za promociju domaćih halal proizvoda i usluga, ali i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i saradnji", navodi se u saopštenju objavljenom po završetku Sajma čiji su organizatori Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, a pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Tokom sajma, posjetitelji su imali priliku prisustvovati brojnim predavanjima, promocijama knjiga i panel diskusijama sa stručnjacima iz halal industrije. Renomirani gosti su podijelili vrijedne informacije o trendovima i praksama u ovoj industriji, pružajući posjetiteljima uvid u njen razvoj i potencijal.

Izložbeni prostor je predstavio brojne ugledne proizvođače halal proizvoda i usluga iz BiH i drugih dijelova svijeta. Posjetitelji su imali priliku vidjeti raznovrsne halal proizvode i usluge iz različitih sektora, uključujući prehrambenu industriju, turizam, finansijske usluge i mnoge druge.

Tokom Sarajevo Halal Fair održane su i tri panel diskusije "Perspektive rasta svjetske halal ekonomije", "Halal-Friendly turističke destinacije (u saradnji s USAID Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini)", te "Izazovi klimatski osviještene proizvodnje hrane / Sigurnost hrane za sljedeće generacije".

Završetak Sarajevo Halal Faira obilježen je dodjelom priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dobilo je specijalno priznanje za podršku halal industriji, dok je Turistička zajednica Kantona Sarajevo nagrađena za promociju Sarajeva kao halal-friendly destinacije. Posebna nagrada za podršku i promociju turizma u BiH pripala je Turkish Airlinesu.

Posebna nagrada za podršku međunarodnoj halal industriji dodijeljena je Indonezijskom centru za promicanje trgovine, a posebna nagrada za promicanje i afirmaciju halala u Velikoj Britaniji uručena je Waleedu Jahangiru.

Tokom protekla tri dana, Sarajevo Halal Fair je privukao hiljade posjetitelja i veliki broj izlagača iz cijelog svijeta, što svjedoči o velikom interesu i važnosti ovog događaja. Prisustvo više od 200 akreditiranih domaćih i međunarodnih novinara dodatno je doprinijelo promociji i prepoznatljivosti sajma.

TRT Balkan / agencije