Kako je navedeno, ove akcije se preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja, na omogućavanju mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do Kosova, preko bankarskih računa.             Foto: AA

Centralna banka Kosova je saopštila da je preduzela dodatne mere u okviru svojih akcija za lakše sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama u evrima koje će se preduzeti najkasnije u roku od tri meseca.

Uredba CBK, koja je stupila snagu 1. februara, odnosi se na gotovinske u platne transakcijama jedino u valuti evro, čime se isključuje srpski dinar koji od 1999. bio u upotrebi u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo.

Centralna banka je nakon brojnih reakcija međunarodne zajednice i srpske zajednice na Kosovu objavila da u okviru svojih akcija za lakše sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama, obaveštava javnost da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama, već preduzela i preduzima dodatne mere u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije u roku od tri meseca.

Među merama su funkcionalizacija besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-maila za žalbe, kao i namenskog broja "viber".

“Olakšavanje uslovima za otvaranje računa u banci, u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri severne opštine, uz mogućnost kompletiranja dokumenata (dokaz o adresi) nakon otvaranja i aktiviranja računa”, navode iz CBK-a.

CBK ukida takse za plaćanje od strane nebankarskih finansijskih institucija, sa naglaskom na menjačnice, da bi se podstaklo otvaranje kancelarija u kosovskim opštinama sa većinom srpskih građanima, sa naglaskom na severne opštine.

Među merama su i proširivanje prisustva bankarskih i nebankarskih institucija za pokrivanje područja na severu Kosova, olakšavanje pružanja bankarskih usluga na mobilni način od strane komercijalnih banaka na severu Kosova, postavljanje nekoliko bankomata, kao i drugih uređaja za elektronsko plaćanje ili finansijske samousluge i olakšavanje procesa za konvertovanje dinara u evro, od licenciranih institucija i menjačnica.

Dalje, nastavak pojačane promotivne aktivnosti, povećanje pristupa finansijama, razmatrenje uslova konverzije sa preferencijalnim kursevima prilikom prijema sredstava i podizanja na bankomatima sa međunarodnim karticama izdatih van Kosova.

Kako je navedeno, ove akcije se preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja, na omogućavanju mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do Kosova, preko bankarskih računa.

Prethodno je danas u Severnoj Mitrovici održan miran protest zbog ukidanja dinara na Kosovu, koji je organizovalo Udruženje ujedinjenih penzionera, a podržala Srpska lista. Sa tog protesta je zatraženo od međunarodne zajednice da ukine odluku o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i upućen je apel da se omogući nastavak uplata plata, penzija i socijalnih davanja iz Srbije, kao i do sada.

TRT Balkan / agencije