U Kotor tradicionalno uplovljavaju najveći svjetski kruzeri, koji upravo dovode na hiljade posjetilaca u ovaj grad.       Foto: AA

Nacionalni savjeti manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori apelovali su na Vladu i nadležne institucije da odgode predstojeći popis stanovništva, kako bi se stekli adekvatni uslovi za njegovo održavanje.

To se navodi u apelu koji su premijeru Dritanu Abazoviću dostavili predsjednici Bošnjačkog vijeća, Nacionalnog savjeta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Savjeta Muslimana i Romskog savjeta Suljo Mustafić, Faik Nika, Zvonimir Deković, Sabrija Vulić i Mensur Šaljaj.

Popis stanovništva održaće se u periodu od 1. do 15. novembra ove godine.

“Nacionalni savjeti/vijeća manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori apeluju na Vladu i nadležne institucije da predstojeći popis stanovništva odgode na određeno vrijeme”, naveli su potpisnici apela.

Kako su kazali, apel je upućen u cilju stvaranja adekvatnih uslova za održavanje popisa, prvenstveno funkcionalnih institucija, pune informisanosti građana, uključenosti zainteresovane javnosti i subjekata koji će taj proces učiniti transparentnim i inkluzivnim.

Potpisnici apela smatraju da nadležne institucije ne mogu u predviđenom roku do 1. novembra, obezbijediti potrebne tehničke pretpostavke, kako bi taj proces tekao bez zastoja i u punom kapacitetu.

Prema njihovim riječima, na to ukazuje nedostupnost metodologije popisa, neinformisanost opštinskih popisnih komisija, kao i nezainteresovanost potencijalnih popisivača u pojedinim opštinama.

“Isto tako, izostala je komunikacija sa građanima, koji su veoma neinformisani kada su u pitanju njihova prava i obaveze tokom sprovođenja popisa, posebno onih koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, u regionu i evropskim zemljama”, ističe se u apelu.

Dodaje se da je cio proces popisa planiran za period od 1. do 15. novembra, u vrijeme tranzicije vlasti, kada jednu Vladu u tehničkom mandatu treba da naslijedi nova Vlada, koja još nije formirana.

To, kako su potpisnici apela ocijenili, dovoljno govori o veoma nestabilnom političkom i društvenom ambijentu.

Prema njihovim riječima, jasno je da bi proces popisivanja dodatno pratile nove društvene tenzije koje nijesu pogodne za slobodno izjašnjavanje građana.

Zatražili su od Vlade i Uprave za statistiku (MONSTAT) da još jednom sagledaju ukupan kontekst i društveni ambijent povodom najavljenog popisa.

Iz Uprave za statistiku su ranije saopštili da su spremni za popis, i da bi odgađanje bilo rizično i upitno s obzirom da se sa tim poslom kasni.

Političke partije Srba u Crnoj Gori insistiraju na popisu, jer očekuju da će se nakon promjene vlasti najviše crnogorskih građana izjasniti kao Srbi čime bi se, kako su naveli, "Crna Gora vratila srpskom identitetu".

S druge strane, najjača opoziciona procrnogorska Demokratska partija socijalista, kao i Socijaldemokrate i Liberalna partija traže odgađanje popisa zbog, kako su naveli, urušenog institucionalnog sistema i visokih političkih tenzija u Crnoj Gori. Obratili su se Evropskoj komisiji i Eurostatu, tražeći da se uključe u proces.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 45 odsto Crnogoraca, 29 odsto Srba, devet odsto Bošnjaka, pet odsto Albanaca, tri odsto Muslimana, i po jedan odsto Hrvata i Roma.

Popis se održava svakih deset godina. Novembarski popis trebalo je da se održi 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije koronavirusa.

TRT Balkan / agencije