Dobri poznavaoci fudbalskih prilika u Crnoj Gori, ali i šire, pamte i bolje dane crnogorskog fudbala.        Foto: fk-buducnost.me

Nakon što je aktuelni šampion Crne Gore u fudbalu, podgorička Budućnost, prošle nedjelje doživjela debakl na meču pretkvalifikacija za 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona od ekipe Briedablika sa Islanda (poraz od 5:0), bilo je jasno da je crnogorski fudbal pao na najnižu ljestvicu do sada.

Iako brojčani mali da bi se takmičili sa mnogo većim i bogatijim državama, klubovi iz Crne Gore već godinama ne bilježe bilo kakav ozbiljniji rezultat prilikom izlaska na evropsku scenu. Iz godine u godinu, crnogorski klubovi imaju prepreku da prođu prvo kolo kvalifikacija bilo za Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Zato je ove godine crnogorski šampion Budućnost i učestvovao na pretkvalifikacionom turniru za 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Osim Budućnosti, učesnici su bili i šampioni Islanda, San Marina i Andore. To je pokazatelj da je crnogorski fudbal na samom začelju evropskih fudbalskih liga, a ubjedljiv poraz Budućnosti i najava da će šampion Crne Gore i naredne godine biti u društvu ekipa iz San Marina i Andore.

Cijela liga vrijedna 21 milion eura

Dobri poznavaoci fudbalskih prilika u Crnoj Gori, ali i šire, pamte i bolje dane crnogorskog fudbala. Tako je upravo podgorička Budućnost 2005. godine u jednoj od najvećih utakmica u klupskoj istoriji, savladala Deportivo La Korunju u revanšu drugog kola Intertoto kupa. Zapažene rezultate u godinama kasnije, posebno nakon obnove nezavisnosti bilježili su Zeta, Sutjeska, Mladost, kasnije OFK Titograd.

Ipak, posljednjih godina, klupski fudbal ne samo da stagnira, već nazaduje. Osim neuspjeha crnogorskih predstavnika u kvalifikacijama za evropska takmičenja, najbolji pokazatelj ozbiljne krize domaćeg fudbala je i taj da je sve manje kvalitetnih fudbalera u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi. Prema podacima Transfermarkta, specijaliziranog sajta za tržište fudbalera, Prva Meridan liga, u kojoj nastupa 243 fudbalera, vrijedi oko 21 milion eura. To je skromna cifra, imajući u vidu da vrijednost fudbalera posljednjih godina na globalnom nivou strmoglavo raste. Ali ne i u Crnoj Gori. Najvredniji fudbaleri lige su prvotimci Sutjeske i Budućnosti Marko Matanović i Andrija Ražnatović, čija je vrijednost po 400 hiljada eura.

Kriza u klupskom fudbalu preslikana i u reprezentaciji

Stanje u klupskom fudbalu odražava se i na ukupno stanje fudbalske reprezentacije. Niko od igrača iz domaće lige ne igra zapaženu ulogu u reprezentaciji Crne Gore, koja takođe, poput domaćeg klupskog fudbala, prolazi kroz težak period. Razloga za takvo stanje je nekoliko, a svakako da je jedan od njih i taj da je baza domaćih igrača nedovoljna, kako bi reprezentacija Crne Gore bila konkurentnija. Nosio reprezentacije u godinama iza nas, poput Stevana Jovetića i Stefana Savića su već u ozbiljnim godinama, a domaća liga i mlada reprezentacija jš uvijek nijesu "izbacile" adekvatne zamjene, kako bi Crna Gora izborila učešće na nekom od velikih takmičenja.

Najslabiji u regionu

Podgorička Budućnost, klub je sa bogatom istorijom, posebno u bivšoj Jugoslaviji. U ovom klubu ponikli su brojni velemajstori popu Radonjića, braće Miročevića, Ljumovića, Mijatovića, Savićevića, Brnovića, Lekovića, Drobnjaka, Petrovića i brojnih drugih.. Ipak, loši nastupi Budućnosti ove sezone, ali i prethodnih šampiona Crne Gore (Sutjeska), doveli su Crnu Goru u poziciju da je od svih zemalja regiona, u najlošijoj situaciji kada je riječ o klupskom fudbalu.

Primjera radi, hrvatski Dinamo je redovan učesnik Lige šampiona, ove godine u fudbalskoj eliti igraće i Crvena Zvezda. Solidne nastupe bilježe i klubovi sa Kosova i BiH, kao i iz Sjeverne Makedonije.

TRT Balkan / agencije