Premijer Kurti je pomenuo da su neke od akcija koje su preduzele formacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada" napadi na KFOR, novinare i druge građane.       Foto: Reuters

Vlada Kosova je proglasila terorističkim organizacijama dve formacije, "Civilna zaštita" i “Severna brigada”, koje okupljaju pripadnike srpske zajednice na severu Kosova, prenosi Anadolu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Vlade rekao da je odluka doneta na osnovu procena bezbednosnih institucija Kosova i na osnovu činjenice da te ilegalne formacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po pravni i ustavni poredak Kosova.

"Ustavni i pravni poredak je beskompromisan, a u cilju zaštite svih građana „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ su proglašene terorističkim organizacijama“, rekao je Kurti.

On je kazao da je nivo rizika od tih formacija visok i kosovske institucije su u stalnim naporima da se suprotstave njihovim aktivnostima i spreče posledice. Kurti je pomenuo da su neke od akcija koje su preduzele ove grupe napadi na KFOR, novinare i druge građane.

"Napadi na građane i vojnike KFOR-a, ugrožavanje javne i privatne imovine, primoravanje na učešće u nasilnim protestima, to su akcije koje preduzimaju ove grupe”, kazao je Kurti.

Protiv ove odluke bio je jedino ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

U uvodnom govoru na sednici Vlade, Kurti je govorio i u vezi kaznenih mera prema Kosovu koje je Evropska komisija predstavila Evropskom parlamentu.

Kurti je istakao da je Kosovo najiskreniji i najstabilniji partner i saveznik Evropske unije u region, po pitanju evropskih vrednosti, demokratskih principa i dugoročnih interesa.

“Ponekad smo bili kritični prema Evropskoj uniji, ali nikada cinični ili ogorčeni. Nismo ni danas. Kada smo u decembru prošle godine podneli zahtev za članstvo, učinili smo to verujući da zaslužujemo da budemo deo ove Unije u dogledno vreme, jer verujemo u ovu Uniju. Mi danas imamo istu veru”, kazao je Kurti.

Premijer je naveo i da poslednji izveštaj, koji je izradila upravo Evropska komisija, opisuje i ocenjuje Kosovo u najpozitivnijem svetlu do sada kako u borbi protiv kriminala i korupcije, tako u demokratizaciji, u ekonomskom razvoju, kao i u unapređenju pravnog okvira u skladu sa Evropskom unijom.

“I uprkos okolnostima događaja, cenimo podršku i pomoć Evropske unije tokom svih ovih godina, i radujemo se upitniku za članstvo jer je Evropa naš kontinent. Evropska unija je naša sudbina”, kazao je Kurti.

TRT Balkan / agencije