Erdogan je u turskoj prijestolnici Ankari održao konferenciju za novinare s premijerom Albanije Edijem Ramom koji boravi u jednodnevnoj posjeti Turkiye.    Foto: AA

Turkiye i Albanija su članice NATO saveza koje imaju ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u regiji Balkana, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je u turskoj prijestolnici Ankari održao konferenciju za novinare s premijerom Albanije Edijem Ramom koji boravi u jednodnevnoj posjeti Turkiye.

Erdogan je također istakao da je Albanija bila na pravoj strani historije tokom glasanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN) prošlog decembra o hitnom humanitarnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Naglasio je važnost solidarnosti Albanije sa “potlačenim palestinskim narodom” koji je već više od četiri mjeseca izložen izraelskim napadima na Gazu u kojima je ubijeno oko 30.000 ljudi.

Erdogan se dotakao i terorističke organizacije FETO koja je organizovala neuspjeli državni udar u Turkiye 2016. godine.

”Nećemo dati priliku toj zloj mreži koja pokušava da zatruje naše odnose, nastavićemo našu borbu protiv njih”, poručio je turski predsjednik.

Erdogan je istakao da je Turkiye povećala obim trgovinske razmjene sa Albanijom na milijardu dolara, a sada nastoji da ga udvostruči na dvije milijarde dolara.

Albanski premijer Rama komentarisao je izraelske napade na Pojas Gaze, kazavši da je vrijeme za prekid vatre, da taoci moraju biti oslobođeni te da je Turkiye nezaobilazan akter u postizanju rješenja.

Turkiye i Albanija potpisale šest sporazuma o saradnji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan susreo se s premijerom Albanije Edijom Ramom koji boravi u Ankari, a poslije sastanak je potpisano šest sporazuma o saradnji između dvije zemlje.

U okviru posjete održan je i prvi sastanak Vijeća za saradnju Turkiye i Albanije na visokom nivou kojim su predsjedavali Erdogan i Rama.

Nakon sastanka potpisano je šest sporazuma između dvije zemlje.    Foto: AA

Potpisan je Protokol o saradnji između TRT-a i Albanske radio-televizije, Memorandum o razumijevanju između Predsjedničke direkcije za komunikacije Turkiye i Agencije za informisanje Republike Albanije o saradnji u oblasti medija i komunikacija.

Također su potpisani Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Turkiye i Vlade Albanije u oblasti održivog upravljanja šumama i zaštićenim područjima, Okvirni vojni sporazum između Albanije i Turkiye, Sporazum o saradnji u oblasti razvoja i Sporazum o statusu Ureda za koordinaciju programa TIKA-e u Albaniji.

Zvaničnici dvije države su potpisali i Memorandum o razumijevanju u oblasti životne sredine.

TRT Balkan / agencije