Na prvoj sesiji se razgovaralo o realizaciji prioriteta u oblastima zaštite okoliša, klimatskih promjena i regionalnog razvoja.              Foto: AA

Sedmi sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je u četvrtak.

Sastankom je u ime Bosne i Hercegovine kopredsjedavao Mirza Hujić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u ime Evropske komisije Barbara Jesus-Gimeno iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva (DG NEAR).

Na prvoj sesiji se razgovaralo o realizaciji prioriteta u oblastima zaštite okoliša, klimatskih promjena i regionalnog razvoja.

“Stavovi Evropske komisije su ti da BiH treba unaprijediti način izvještavanja, da treba primjenjivati cjelodržavni pristup, govoriti jednim glasom i započeti nove reforme kako bi se postigao zamah ka evropskim integracijama u svjetlu odluke Evropskog vijeća koju očekujemo do kraja dana. Prvi preduslov za sve od navedenih oblasti jeste da Bosna i Hercegovina radi na izradi strateškog okvira i na podizanju administrativnih kapaciteta, zapošljavanju novih ljudi, obučavanju ljudi kako bi na taj način odgovorili na sve izazove koje stoje pred nama na EU putu”, izjavio je Hujić.

Dodao je da se u oblasti zaštite okoliša, od Bosne i Hercegovine očekuje da što prije usvoji cjelodržavnu strategiju zaštite okoliša.

U oblasti klimatskih politika, jedna od tema je bila uvođenje novog oblika poreza koji očekuje bh. izvoznike, a koji stupa na snagu 1. januara 2026. godine.

"Analize koje su do sada rađene u Bosni i Hercegovini pokazuju da će to biti veliki pritisak na našu ekonomiju, ali evo mi se nadamo da ćemo uz veliku podršku agencija u Bosni i Hercegovini i Evropske komisije, sustići sve obaveze i da ćemo adekvatno odgovoriti na ovaj veliki izazov koji je pred nama”, rekao je Hujić.

Ostale teme razgovora na današnjem sastanku su transport, energetika, odnosno nuklearna sigurnost.

“Bosna i Hercegovina je predložila kao temu pitanje Trgovske gore, zato što smatramo da ovo pitanje treba biti u fokusu i Evropske unije, jer je Republika Hrvatska članica Evropske unije i ovo pitanje se treba posmatrati ne samo bilateralno, već i na multilateralnom nivou”, rekao je Hujić.

TRT Balkan / agencije