No, i u ovim kriznim situacijama građani su pokazali su hrabrost i izborili su se da spase ugrožene životinje i vrate ih na sigurno.     Foto: TRT Balkan

Osim posljedica koje su imale na infrastrukturi, također su mogle imati ozbiljne potencijalne posljedice po ljudske živote i životinje.

No, i u ovim kriznim situacijama građani su pokazali su hrabrost i izborili su se da spase ugrožene životinje i vrate ih na sigurno.

Jedna od slika koja je obišla internet je i snimka iz Gračaca, na kojoj se vidi hrabri HGSS spasilac kako hoda kroz vodu i u naručju drži malenog psa.

No, i u ovim kriznim situacijama građani su pokazali su hrabrost i izborili su se da spase ugrožene životinje i vrate ih na sigurno.     Foto: HGSS

Prilikom spašavanja životinja, članovi tima moraju biti opremljeni odgovarajućom opremom i znanjem.

Tako su i udruženja iz Bosanske Krupe građanima besplatno dala na raspolaganje čamce kako bi se probili kroz poplavljeni teren, a neki od njih su snimljeni i kako spašavaju malene životinje koje predstavljaju i sinonim života, pčele.

Udruženja iz Bosanske Krupe su građanima besplatno dala na raspolaganje čamce.       Foto:  Infocentar

Spasioci u Bihaću posljednjih dana su imali najviše posla, ali ipak nisu zaboravili isto reagirati. Kako se može vidjeti na društvenim mrežama, uspjeli su spasiti desetine pasa.

Uspjeli su spasiti desetine pasa.      Foto: Besa

Fotografije na kojima vatrogasac iz Karlovca spašava srnu od utapanja oduševile su korisnike društvenih mreža, koji su srdačno pohvalili njegovo djelo.

Korisnici društvenih mreža su srdačno pohvalili njegovo djelo.     Foto:  Radio Mrežnica

Nakon nekoliko dana kišne padavine su prestale, a vodostaj rijeka se povlači. Građanima sad slijedi zbrajanje šteta koje su prema prvim procjenama višemilionske.

TRT Balkan