Hrvatska: Besplatan taksi i psihološka pomoć za žene s rakom dojke

Hrvatska: Besplatan taksi i psihološka pomoć za žene s rakom dojke

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od zloćudnih bolesti.
Prema posljednjim podacima, na godinu se u Hrvatskoj otkrije gotovo 3.000 slučajeva raka dojke.           Foto: AA

U povodu desete obljetnice dobrotvorne kampanje "Snaga je u nama“ održan je Ružičasti party na kojemu su poznate osobe pozvale sve građane da se uključe u kampanju i pomognu udruzi "Europa Donna Hrvatska“ za psihološku pomoć oboljelima od raka te udruzi "Nismo same“ za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od zloćudnih bolesti, a rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima, na godinu se u Hrvatskoj otkrije gotovo 3.000 slučajeva raka dojke, a na godišnjoj razini umre više od 700 žena. Rak dojke najčešće se pojavljuje u dobi iznad 50 godina, ali može se pojaviti i kod mladih žena.

"Rak ne bira, on se može dogoditi svakome. Želimo poslati poruku ženama koje su trenutačno u procesu liječenja da se bore, da ne odustaju jer ima nade. Želja nam je realizirati program psihološke pomoći za žene oboljele od raka dojke jer svi smo svjesni činjenice da je psihološka potpora neizostavan dio u procesu liječenja. Ova vrsta pomoći je za naše korisnice besplatna i zato nam je financijska potpora itekako važna“, izjavila je predsjednica udruge Europa Donna Vesna Ramljak.

Zahvaljujući kampanji "Snaga je u nama“ Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna osigurat će dio novca potreban za psihosocijalnu pomoć, rekla Ramljak.

"Europa Donna Hrvatska već godinama provodi program psihološke pomoći za žene oboljele od raka dojke jer svi smo svjesni činjenice da je psihološka potpora neizostavan dio u procesu liječenja. Ova vrsta pomoći je za naše korisnice besplatna i zato nam je financijska potpora itekako važna“, izjavila je Ramljak.

Udruga "Nismo same“ dobivenu donaciju iskoristit će za nastavak projekta besplatnog prijevoza oboljelih žena taksijem na kemoterapiju. Zahvaljujući donacijama do sada je udruga „Nismo same“ bila potpora za 790 žena oboljelih od raka kojima je osigurano više od 26.000 besplatnih vožnji taksijem na kemoterapiju i zračenje, rekla je predsjednica ove udruge Ivana Kalogjera.

Kupnjom sponzorskog proizvoda koji se može nabaviti u ljekarnama s oznakom ružičaste vrpce ovim dvjema udrugama tijekom listopada bit će doniran 1 euro.

TRT Balkan / agencije