U Hrvatskoj su od kardiovaskularnih bolesti u 2022. godini umrle 22.303 osobe, što čini 39 posto ukupne smrtnosti.     Foto: Hina

U Hrvatskoj su od kardiovaskularnih bolesti u 2022. godini umrle 22.303 osobe, što čini 39 posto ukupne smrtnosti.

Zaklada u povodu Svjetskog dana srca organizira danas za građane od 10 do 13 sati na glavnome zagrebačkom trgu besplatno mjerenje krvnog tlaka, glukoze u krvi, ukupnog kolesterola i indeksa tjelesne mase. Građani se tu mogu upoznati i s postupkom kardio-pulmonalnog oživljavanja te informirati o navikama zdrave prehrane.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu i Hrvatskoj te najčešća nezarazna bolest od koje na godinu umre čak 20,5 milijuna ljudi diljem svijeta.

Procjenjuje se da će do 2030. broj umrlih porasti do 23 milijuna na godinu ako se ne zaustave sadašnji trendovi, ističe akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, čija se akcija održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Upravo zato javnozdravstvene akcije iznimno su važne kako bi se građani educirali o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti.

„Imajući u vidu starenje populacije, sveprisutnu globalizaciju i urbanizaciju, socioekonomsku situaciju, sveprisutan veliki broj čimbenika rizika, kao što su pretilost, dijabetes, hipertenzija i pušenje, moguće je očekivati sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima ako se ne poduzmu sveobuhvatne mjere prevencije", upozorava Miličić.

HINA