U šumi Brezovica pokraj Siska održano je svečano obilježavanja Dana antifašističke borbe.     Foto: AA

U šumi Brezovica pokraj Siska održano je svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u spomen na formiranje prvog partizanskog odreda u Hrvatskoj, preteče općenarodnog ustanka koji je pokrenut mjesec dana kasnije.

Nakon intoniranja hrvatske i europske himne, minutom šutnje odana je počast svim stradalnicima Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Spomen-parku Brezovica, memorijalnoj park-šumi u kojoj je 22. lipnja 1941. godine osnovan Prvi sisački partizanski odred, prvi partizanski odred u Jugoslaviji.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i potpredsjednica Vlade za ljudska prava Anja Šimpraga istaknula je kako je u šumi Brezovica prije 82 godine zapaljena prva mala iskra otpora u okupiranoj Europi. Dodala je kako je u to vrijeme NDH-azijski režim već ovladao ovim prostorima progoneći i ubijajući prije svega Srbe, ali i Židove, Rome te nepoćudne Hrvate i antifašiste.

“Na ovom mjestu prije 82 godine stvarana je moderna Hrvatska koja ne nosi teret poražene strane, koja počiva na solidarnosti i koja je na pravoj strani povijesti”, izjavila je Šimpraga. Istaknula je kako je Hrvatska u odnosu na broj stanovnika imala najmasovniji pokret otpora u Europi te kako je od 200.000 poginulih partizana na kraju rata, njih trećina bilo iz Hrvatske.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin poručio je kako je cilj ovog obilježavanja podsjetiti na privrženost hrvatske države vrijednostima antifašizma koji se nalazi u hrvatskom Ustavu.

Habulin je upozorio kako se u današnje vrijeme u središtu grada Zagreba pojavljuju ustaški grafiti, ocijenivši kako to ukazuje da nešto nije uredu u temeljima države te je upozorio na sve prisutnije “ustaškofilske tendencije i povijesni revizionizam”.

“Nije dobro da se nametne rasprava o zločinima pobjednika, a bilo ih je, i to ne samo u Jugoslaviji, kako bi se utišala rasprava o besprimjernim zločinima okupatora i onih koji su im služili”, rekao je Habulin.

Gradonačelnica Siska i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Kristina Ikić Baniček poručila je kako je danas “dan ponosa na hrabrih 79 boraca prvog partizanskog odreda formiranog u okupiranoj Europi”.

Ikić Baniček je upozorila kako je Austrija zabranila obilježavanje godišnjice stradanja na Bleiburgu te kako je sramotno da “netko izvana mora reći da to što rade neki ljudi nije normalno”.

Na svečanosti pored spomenika “Debeli brijest” Želimira Janeša recitirane su pjesme Vladimira Nazora, a orkestar je izveo antifašističke pjesme.

Na okupljanju su nazočili i bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, brojni veleposlanici, saborski zastupnici, antifašisti te lokalni i vjerski dužnosnici.

Dan antifašističke borbe obilježava se kao državni praznik i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

TRT Balkan / agencije