U ovim okolnostima koje su izvanredne razriješio sam ministra Banožića dužnosti ministra odbrane i ovlastio Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik", izjavio je Plenković.     Foto: Hina

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković saopštio je da je razriješio dužnosti ministra odbrane Marija Banožića.

Banožić je u subotu ujutro učestvovao u saobraćajnoj nesreći na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji u kojoj je poginuo drugi učesnik, vozač kombija.

Portparol Vlade Marko Milić naveo je da Banožić ima teške tjelesne povrede, te da je van životne opasnosti.

"U ovim okolnostima koje su izvanredne razriješio sam ministra Banožića dužnosti ministra odbrane i ovlastio Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik", izjavio je Plenković.

Premijer je izrazio saučešće porodici poginulog 40-godišnjaka te je rekao da će Vlada naći način kako da im pomogne. Dodao je da je u pitanju vanredna okolnost koja se dogodila jutros, te da im je žao zbog stradalog muškarca i njegove porodice i zbog Banožića.

Hrvatski mediji prenose da je zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Biljana Luburić rekla da je Banožić preticao teretno vozilo, a prethodno se nije uvjerio da to može učiniti s obzirom na vremenske uslove i stanje na cesti. Došlo je do direktnog sudara s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Sve ostale okolnosti nesreće se utvrđuju, obavljeno je preliminarno vještačenje i slijedi dalja istraga nakon koje će se znati i kvalifikacija nesreće.

TRT Balkan / agencije