Uputili su apel pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter u kojem traže da poduzme sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo uhićenim hrvatskim državljanima.     Foto: AA

Roditelji su pozvali pučku pravobraniteljicu da odmah stupi u kontakt s grčkim pravobraniteljima i uključi se u proces koji se vodi protiv, kako navode, hrvatskih državljana, naše djece. Ističu da medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su njihova djeca ubojice.

''Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH, osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina'', stoji u apelu.

Skupina traži od pravobraniteljice da učini sve napore kako bi se uhićene stavilo u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja radi njihove sigurnosti. Pritom se roditelji pozivaju na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Upozoravaju da je iz medijskog linča, ali i izjava grčkog odvjetnika o odnosu suca prema uhićenima, vidljivo da ‘’presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji’’. Uz to, traže pravično suđenje i izvještavanje o tijeku procesa.

Skupina je u apelu pravobraniteljici osudila svaki oblik nasilja i izrazila suosjećanje s obitelji nastradalog Grka. Pozvala je i da se procesuiraju počinitelji kaznenih djela počinjenim nad hrvatskim državljanima koji su zadobili ubodne rane.

Mediji javljaju da je u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedjeljka na utorak izbili u atenskoj četvrti Nova Fildalfija određen istražni zatvor za svih 98 uhićenih.

Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

HINA