Prosvjedom roditelji odgojitelji i djeca uoči početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine žele upozoriti na sustavno dokidanje i smanjenje pronatalitetnih mjera u gradu.      Foto: AA

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) prosvjedovala je ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine zbog ovogodišnjega rekordnog broja neupisane djece u vrtiće, uključujući i djecu s posebnim potrebama te djecu zaposlenih roditelja.

Prosvjedom roditelji odgojitelji i djeca uoči početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine žele upozoriti na sustavno dokidanje i smanjenje pronatalitetnih mjera u gradu, s obzirom da je u raspravi na današnjoj sjednici i prijedlog roditelja odgojitelja na koji način riješiti pitanje nedostatka mjesta za svu djecu u zagrebačkim vrtićima.

“Predlažemo uvođenje naknade za neupisanu djecu dok se ne izgrade najavljeni vrtići. Imamo problem s upisanom i s neupisanom djecom, jer će upisana djeca u vrtićima biti kao u košnici. Ove godine imamo rekordnu brojku neupisane djece u vrtiće, jer zbog ranijeg ukidanja mjere roditelj odgojitelj imamo povećan broj zahtjeva za vrtićima. Ove godine upisano je 1.300 djece više nego prošle godine, a nemamo izgrađene nove vrtiće”, izjavila je predsjednica udruge HURO Ana Marija Berbić Lacko.

U Zagrebu je ukupno je oko 5.000 neupisane djece, oko 3.000 trenutno i još 2.000 bit će neupisano nakon 31. kolovoza, navela je Berbić Lacko.

Upozorava kako se ovakvim mjerama krše državni pedagoški standard (DPS) i gradski normativ o vrtićima, odnosno pravilnik o njihovoj popunjenosti i uvjetima u vrtićima.

Udovica i samohrana majka petero djece Mirjana Denk, koja uživa pravo na mjeru roditelj odgojitelj, upozorila je kako njezino najmlađe, šestomjesečno dijete, od 31. kolovoza neće imati navršenu godinu dana, a time ni pravo na vrtić.

“Mjeru su nam drastično smanjili na svega 280 eura, od čega blokirani dobivaju samo 3/4 iznosa. Djecu nemamo kome ostaviti, ja moram biti doma s djecom, ne mogu raditi, a 280 eura je iznos s kojim se ne može živjeti. Obećanje da će biti mjesta u vrtićima za četiri-pet godina nama ništa ne znači jer će nam djeca tada već krenuti u školu”, poručila je Denk.

Dodala je kako s petero male djece teško može i pronaći posao, jer ne može raditi vikendom niti u smjenama.

Udruga HURO traži kompenzaciju za neupisanu djecu, s obzirom da su mnogi roditelji najavili davanje otkaza na poslu jer nemaju kamo s djecom. Grad Zagreb gubi stanovništvo a postojeća vlast ukinula je ured za demografiju i mjeru roditelj odgojitelj te drastično smanjila naknadu za novorođenu djecu, stihijsko građenje vrtića, bez strategije, neće riješiti ovaj problem, upozoravaju prosvjednici.

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradske skupštine je prijedlog rebalansa proračuna Grada Zagreba za 2023. godinu, u kojemu se predlaže povećanje proračuna za 139 milijuna eura, kao i prijedlog udruge HURO o načinu rješavanja pitanja manjka mjesta u zagrebačkim vrtićima.

TRT Balkan / agencije