Italija će se baviti procedurama iskrcavanja i identifikacije i uspostaviti primarni centar za prihvat i pregled u sjevernom lučkom gradu Shengjin u Albaniji.       Foto: AA

Meloni i Rama su potpisali u Rimu sporazum koji bi značajno mogao odrediti pitanja migracija u regiji.

Cilj je bolje upravljanje tokovima iregularne migracije, naglasila je italijanska premijerka Giorgia Meloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim kolegom Edijem Ramom koji je boravio u posjeti Italiji.

Centri, koji bi trebali početi s radom do proljeća 2024. godine, bit će pod italijanskom jurisdikcijom.

Albanija će biti odgovorna za njihov vanjski nadzor, istakla je Meloni, napominjući da će u njima biti smješteni maloljetnici, trudnice i ugrožene osobe.

"Ovaj sporazum je evropskog obima, pokazuje da je moguće sarađivati u upravljanju migracionim tokovima. Albanija je potvrdila da je prijateljska zemlja i iako još nije dio Evropske unije, ponaša se kao da je članica", rekla je Meloni.

Kako je navela italijanska državna novinska agencija ANSA, sporazum se ne odnosi na migrante koji stižu na italijanske obale i njen teritorij, već na one koje u Mediteranu spašavaju italijanska plovila.

Italija će se baviti procedurama iskrcavanja i identifikacije i uspostaviti primarni centar za prihvat i pregled u sjevernom lučkom gradu Shengjin u Albaniji. Pored toga, uspostaviće još jedan centar u gradu Gjaderu za naknadne procedure.

TRT Balkan / agencije