Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Kosova.     Foto: AA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj posjeti Prištini na poziv predsjednice Kosova Vjose Osmani Sadriu, gdje učestvuje na Međunarodnom forumu "Žene, mir i sigurnost - WPS - Women, Peace, Security".

Tokom susreta s kosovskom predsjednicom istaknuto je da se jačanjem regionalne saradnje i dijaloga kreiraju ključni koraci za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta cijelog Balkana.

Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Kosova.

"Ovim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta", istakla je Karić te kosovskoj predsjednici poklonila Cvijet Srebrenice.

Jedna od tema bilo je pitanje ukidanja viznog režima između BiH i Kosova.

Karić se susrela i s gradonačelnikom Prištine Perparimom Ramom, čime su po prvi put i zvanično uspostavljene veze između prijestolnica Bosne i Hercegovine i Kosova.

"Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam s gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove, otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu", kazala je Karić.

Obraćajuči se sudionicima Međunarodnog foruma "Žene, mir i sigurnost", gradonačelnica Sarajeva Karić je poručila da "aktivizam žena mora ostati nezaustavljiv proces, koji će dovesti do njihove još veće zastupljenosti u svim sferama društvenog života".

"Budimo podrška jedna drugoj. Za bolje sutra svih nas", poručila je Karić.

U pratnji Karić bio je gradski vijećnik Samir Bejić.

TRT Balkan / agencije