Pistorius je naglasio da će Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku BiH i njenom odbrambenom sektoru.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se u srijedu sa ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom.

Konaković je zahvalio Saveznoj Republici Njemačkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža BiH i njenoj evropskoj perspektivi. Naglasio je dobru saradnju u području odbrane i podršku reformi sistema odbrane u BiH.

“Konaković je naglasio značaj današnje posjete kao dijela diplomatskih aktivnosti koje šalju pozitivne poruke u ovom važnom momentu za Bosnu i Hercegovinu kada se očekuje odluka Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora. Pozdravio je nastavak sudjelovanja Njemačke u Misiji EUFOR-a i ALTEHE-e jer je to važan znak podrške reformskim i evroatlanskim procesima u Bosni i Hercegovini i regiji“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da je Konaković naglasio da bi za BiH otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) značilo započeti proces i krenuti putem prema EU što bi konkretno bila izuzetno dobra i konstruktivna poruka i BiH i regionu da se ide ka atmosferi političkog, sigurnosnog i ekonomskog prosperiteta.

Pistorius je naglasio da će Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku BiH i njenom odbrambenom sektoru izgradnjom državnih odbrambenih kapaciteta kao značajnog dijela sveukupne sigurnosti i stabilnosti u regionu.

TRT Balkan / agencije