Kosovo je maja ove godine, nakon godinu dana od zvaničnog zahteva za članstvo, preskočilo prvu stepenicu na putu ka članstvu u Savetu Evrope.     Foto: AA

Ne postoje nikakve prepreke za učlanjenje Kosova u Savet Evrope, konstatovano je na sastanku Koordinatorske grupa za članstvo Kosova u Savetu Evrope, koji održan danas u Vladi Kosova.

Na sastanku kosovskih predstavnika zaduženim za proces učlanjenja Kosova, zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti rekao je da je od trenutka podnošenja zahteva Kosova u Savet Evrope, proces imao uspešne korake. Naveo je da je poseta eminentnih evropskih pravnika koji su trebali da se uvere u usklađenost kosovskog zakonodavstva sa standardima Saveta Evrope, potvrdila uspeh Kosova na ovom putu.

„Završni izveštaj eminentnih pravnika, koji je već objavljen i koji ima za cilj da se bavi pitanjem da li je pravni sistem Kosova u skladu sa standardima Saveta Evrope potvrdio je tako nešto. Ističući da, osim što Kosovo ispunjava standarde Saveta Evrope, ono po mnogim pitanjima prevazilazi i međunarodne standarde. Ovo je treća pobeda tokom ovog procesa članstva, pobeda koja pokazuje da nema razloga protivljenju punopravnom članstvu Republike Kosovo u Savetu Evrope ili da se ovo članstvo odlaže“, naglasio je Ahmeti.

Zamenica predsednika Skupštine Kosova Saranda Bogujevci istakla je da je parlamentarna delegacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope jedinstvena i da je čine predstavnici svih poslaničkih grupa.

„Kao zemlja, mislim da smo uradili mnogo dobrih stvari, počevši od Ustava i zakona koji su snazi, stojimo mnogo bolje i od mnogih zemalja članica Saveta Evrope. Ne samo u smislu svedočenja eminentnih pravnika, već i u raznim tačkama tokom rasprava koje se vode u okviru Parlamentarne skupštine, vidi se da stojimo dobro kao država“, naglasila je Bogujevci.

Bogujevci je rekla da je imidž Kosova jako dobar, ali da se zbog antilobiranja Srbije treba mnogo raditi na lobiranju kod poslanika zemalja članica Saveta Evrope.

Viša savetnica Albulena Hasani kazala je da je 27. septembra objavljen izveštaj eminentnih pravnika u kome se ističe da ne postoje nikakve prepreke za učlanjenje Kosova u Savet Evrope.

Hasani je navela da se u tom izveštaju preporučuje poboljšanje u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, ali se ne postavljaju nikakvi preduslovi za učlanjenje. Takođe, kazala je da se u izveštaju ne postavlja pitanje nepriznavanje Kosova od nekih zemalja, zato što su to odvojene stvari.

Kosovo je maja ove godine, nakon godinu dana od zvaničnog zahteva za članstvo, preskočilo prvu stepenicu na putu ka članstvu u Savetu Evrope. Komitet ministara ove organizacije podržao je zahtev Kosova sa 33 glasa, sedam protiv i pet uzdržanih.

Potom je Vlada Kosova jula ove godine usvojila predlog za formiranje Koordinatorske grupe za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Koordinatorska grupa će imati važnu ulogu u povećanju saradnje i unutrašnje koordinacije, kao i u pružanju preciznijeg i koherentnijeg pregleda situacije na Kosovu u vezi sa ljudskim pravima, vladavinom prava i demokratijom.

TRT Balkan / agencije