Misija KFOR-a, čiji je mandat u skladu Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, trenutno ima više od 4.500 trupa iz 27 zemalja, uključujući 21 članicu NATO-a i 6 partnerskih zemalja.                  Foto: AA

Mirovne snage NATO-a na Kosovu (KFOR) nastavljaju da osiguravaju bezbednost svojim patrolnim aktivnostima u pograničnom području između Kosova i Srbije.

Ekipa Anadolu pratila je aktivnosti kopnene patrole italijanskih vojnika u sastavu KFOR-a u pograničnom području na teritoriji severnih opština Zvečan i Zubin Potok, gde živi pretežno srpsko stanovništvo. Situacija je bila mirna, a uočeni su i vojnici KFOR-a kako čamcima patroliraju jezerom Gazivode u pograničnom regionu.

Guglielmino Esercito, komandant italijanske jedinice, izjavio je za Anadolu da su patrolne aktivnosti u ​​njegovom regionu izvršene u cilju obezbeđivanja bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljudi na Kosovu.

"Mi smo dobro opremljeni i dobro obučeni. Naša fleksibilnost pruža nam mogućnost da se suočimo sa svim vrstama izazova u oblasti delovanja, tako da je KFOR spreman da se suoči sa svim vrstama izazova“, kazao je komandant Esercito.

Naoružana grupa Srba koja je 24. septembra u Banjskoj, kod Zvečana, izvela napad na Kosovsku policiju u kojem je poginuo jedan kosovski policajac, uspela je da uđe i izađe sa teritorije Kosova planinskim putevima u severnom regionu. KFOR je nakon tog napada povećao svoje prisustvo i patrolne aktivnosti u pograničnoj regiji.

Misija KFOR-a, čiji je mandat u skladu Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, trenutno ima više od 4.500 trupa iz 27 zemalja, uključujući 21 članicu NATO-a i 6 partnerskih zemalja.

Turkiye je 10. oktobra ove godine po prvi put od 1999. godine, od kada je KFOR prisutan na Kosovu, preuzela komandu nad mirovnim snagama NATO-a na period od godinu dana. Dužnost komandanta KFOR-a preuzeo je turski general-major Ozkan Ulutus.

TRT Balkan / agencije