Prema procenama organizacija veruje se da je na Kosovu oko 20.000 žena i muškaraca doživelo seksulano nasilje tokom rata.           Foto: AA

Skupštinski Odbor za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja u ratu i predstavke, održala je danas sastanak sa članovima Vladine Komisije za verifikaciju i priznavanje statusa lica seksualnog nasilja tokom rata i sa predstavnicama licenciranih nevladina organizaciju za pružanje pomoći žrtvama.

Nakon trosatnog sastanka, Feride Rushiti, direktorka "Kosovskog centra za rehabilitaciju preživelih od torture“, jedne od četiri organizacija koje su licencirane da pružaju pomoći žrtvama, istakla je da je na sastanku sa Odborom diskutovano o daljem unapređenju procesa verifikacije statusa seksualnog nasilja tokom rata.

Ona je kazala da je period od pet godina rada Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa lica seksualnog nasilja tokom rata, bio period sa izazovima, ali da sada veliki broj preživelih žrtava seksualnog nasilja prima lične penzije na osnovu priznanja njihovog statusa.

“Danas smo sa Parlamentarnim odborom diskutovali kako da izazove koji su evidentirani tokom pet godina ozbiljno tretiramo. Dogovoreno je da u koordinaciji sa Odborom održavamo redovne sastanke na svaka tri meseca kako bi smo reagovali u slučaju zastoja i poteškoća u procesu identifikacije”, kazala je Rushiti.

Ona je navela da će se organizovati kampanje o podizanju svesti kako bi žrtve bile informisane da je Komisiji produžen mandat.

Kadire Tahiraj, direktorka Centra za promociju ženskih prava u Glogovcu, koji je takođe licenciran, rekla je da žrtve seksualnog nasilja i dalje žive sa žigom i predrasudama porodice i društva i zbog toga su kampanje podizanja svesti neophodne ne samo po gradovima, nego i u selima.

Kao postojeći problem, ona je istakla da žrtve kojima je status priznat još uvek ne uživaju sve benificije predviđene zakonom, kao što su zdravstvene usluge.

Predsednica Vladine komisije za verifikaciju i priznavanje statusa lica seksualno zlostavljanih tokom rata na Kosovu Leonora Selmani navela je da je toj Komisiji sada i zakonski produžen mandant na još dve godine, nakon što je u februaru ove godine istekao petogodišnji mandat.

“Zajedno treba da imamo što više kapamanja o podizanju svesti, treba da se obaveste žrtve kako bi im se ceo proces olakšao”, kazala je Selmani. Ona je navela da Komisija trenutno razmatra 16 zahteva koja još nisu dobila odgovore.

Za pet godina prvog mandata Komisiji je predato 1939 aplikacija, od kojih je 1566 prihvaćeno, dok za 192 tokom prvog razmatranja odbijen zahtev za dobijanje statusa žrtve seksualnog nasilja tokom rata. Lica kojima je zahtev odbijen, mogu ponovo da podnesu zahtev na razmatranje ili mogu da se obrate sudu.

Prema procenama organizacija veruje se da je na Kosovu oko 20.000 žena i muškaraca doživelo seksulano nasilje tokom rata.

TRT Balkan / agencije