Ministarka je pozvala organe pravosuđa da ovaj slučaj tretiraju ozbiljno i odgovorno.     Foto: AA

Povodom ranjavanja građanina srpske nacionalnosti od strane policajca u ponedeljak uveče na severu Kosova, ministarka pravde Albulena Haxhiju izjavila je da je Policija Kosova uradila izvanredan posao kako bi se rasvetlili uzroci i okolnosti ovog slučaja.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Kosova, Haxhiju je istakla da Policija Kosova treba da pruži zaštitu svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost .

Osudila je incident i navela da se jedan policijski službenik tereti za pokušaj ubistva, a još trojica za neizveštavanje o krivičnom delu.

"Sigurno je da osuđujemo taj slučaj. Kao što je rekao i ministar unutrašnjih poslova i kao što znate, četiri policajca su suspendovana od strane nadležne institucije i sva četiri policijska službenika su u pritvoru”, kazala je Haxhiju.

Ministarka je pozvala organe pravosuđa da ovaj slučaj tretiraju ozbiljno i odgovorno.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla sinoć je obavestio o hapšenju četvorice policajaca. U postu na Facebooku naveo je da se, prema prvim uviđajima, nakon signala policajca da stane, vozač nije zaustavio već je nastavio u pravcu Zvečana. Nakon toga, policijski službenik je iz pištolja pucao na automobil, pri čemu je povređen građanin M.J.

Ministarka Haxhiu je u vezi predstojećih vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova kazala da je na bezbednosnim institucijama i Centralnoj izbornoj komisiji da procene bezbedonosnu situaciju, a potom će Vlada doneti odluku o izborima.

“Onog trenutka kada budemo imali informacije da li da se izbori održe ili ne, daćemo naše mišljenje“, rekla je Haxhiu.

Uoči vanrednih lokalnih izbora u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku zakazanih za 23. april, sve su učestaliji incidenti.

Inače, Centralna izborna komisija Kosova i danas je ponovo odložila sastanak na kome treba da se razmotri procena rizika za glasanje za vanredne lokalne izbore u opštinama na severu.

CIK takođe još uvek nije odobrio listu biračkih mesta koja će biti otvorena za ove izbore.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, koju podržava zvanični Beograd, za aprilske izbore nije se prijavila, uz obrazloženje da nije ispunjen njihov uslov za povratak u kosovske institucije, a to je osim odlaganja odluke o preregistraciji vozila, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine i povlačenje specijalaca kosovske policije sa severa Kosova.

Vanredni izbori su raspisani najpre za decembar prošle godine, ali su pomereni za april zbog loše bezbedonosne situacije.

Do raspisivanja izbora je došlo nakon što su gradonačelnici i opštinski odbornici iz Srpske liste napustili kosovske institucije u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srbijanskih (KM) na RKS tablice.

Srbi su tada napustili i Policiju Kosova i kosovske pravosudne institucije i od tada su na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, prisutne specijalne jedinice kosovske policije.

TRT Balkan / agencije