Kosovo: Nastavljena tradicija "iftarskih kugli" sa prizrenske kaljaje

Kosovo: Nastavljena tradicija "iftarskih kugli" sa prizrenske kaljaje

U vreme iftara kada u Prizrenu sve staje, vatromet se čuje i vidi u svim delovima grada.
Grupa aktivista iz Prizrena je 2017. godine počela da najavljuje vreme iftara ispaljivanjem vatrometa sa stare gradske tvrđave.  Foto: AA

Sa kaljaje iznad Prizrena, grada na jugu Kosova, ispaljivanjem vatrometa simbolično je zamenjena stara tradicija pucnja iz topa, kojim se označava početak iftara tokom svetog meseca ramazana.

Grupa aktivista iz Prizrena je 2017. godine počela da najavljuje vreme iftara ispaljivanjem vatrometa sa stare gradske tvrđave, poznate kao kaljaja. Tako je simbolično obnovljena gotovo zaboravljena ramazanska tradicija ispaljivanja iz topa, koju je kasnije usvojila Islamska zajednica Prizrena.

U vreme iftara kada u Prizrenu sve staje, vatromet se čuje i vidi u svim delovima grada.

Hashimi to čini bez obzira na vremenske uslove i pešačenje do kaljaje.           Foto: AA

Aktivista Varisa Hashimi već osmu godinu zaredom ispaljuje po dva vatrometa u vreme svakog iftara tokom meseca ramazana.

Hashimi to čini bez obzira na vremenske uslove i pešačenje do kaljaje, koja je na vrhu brda na oko 100 metara od trga Šadrvan u centru Prizrena.

Hashimi za Anadolu kaže da svoju dužnost obavlja sa velikom predanošću, kako bi se nastavila tradicija.

“Od 2017. godine dolazim svaki dan i pucam vatromet za iftar, bez obzira na doba dana i vremenske prilike. Osećam se veoma srećno i posebno", kaže Hashimi.

Kaljaja je tvrđava, koja potiče iz rimskog doba, a proširena je tokom osmanskog perioda. Prizren je poznat po posebnoj atmosferi, u odnosu na druge kosovske gradove, tokom ramazana, što je tradicija još iz vremena osmanskog perioda.

TRT Balkan / agencije