Ambasador Rohde istakao je zadovoljstvo što prisustvuje predaji pet kamiona Kosovskim bezbednosnim snagama.          Foto: AA

Kosovske bezbednosne snage u četvrtak su primile nemačku donaciju u vidu pet multifunkcionalnih vojnih kamiona “RheinMetall”, u vrednosti od 2,7 miliona evra.

Ceremoniji primopredaje vozila u kasarni “Adem Jashari”, Kosovskih bezbednsonih snaga, prisustvovali su ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci, komandant KSB-a general-potpukovnik Bashkim Jashari i ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rohde.

Ministar Maqedonci je tom prilikom istakao da će nemačka donacija u vidu vojnih kamiona uticati na povećanje logističkih i operativnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga.

“Na putu rasta i razvoja naše vojske izuzetnu ulogu imao je naš strateški partner Savezna Republika Nemačka. Jako smo zahvalni, a 2,7 miliona evra koje smo primili danas su nastavak donacija od 3,8 miliona evra koje smo primili prošle godine od Savezne Republike Nemačke”, kazao je Maqedonci.

On je ocenio da je podrška Kosovskim bezbednosnim snagama u vidu vojnih vozila samo jedna od oblasti u kojoj je Nemačka mnogo doprinela za odbranu i bezbednost Kosova.

Ambasador Rohde istakao je zadovoljstvo što prisustvuje predaji pet kamiona Kosovskim bezbednosnim snagama, koje sada imaju ukupno 15 takvih kamiona. Kazao je da je ovaj projekat započet novembra 2022. godine.

“Danas želim ponovo da podvučem odlične odnose Nemačke i Kosova. Naša saradnja je sve bliža i bliža, posebno u oblasti bezbednosti i ovo se radi preko naših zvaničnika, kao što su vojni atašei”, kazao je Rohde.

Nemački ambasador je zajedno sa ministrom Maqedoncijem uručio ključeve za svaki od pet vojnih kamiona.

Sredinom marta kosovski premijer Albin Kurti tokom posete kasarni KBS-a izjavio je da je deset kamiona “RheinMetall” nemačke proizvodnje kupljeno iz kosovskog budžeta, dok je ostalih pet donacija Nemačke.

TRT Balkan / agencije