Učesnici marša su se kretali od Trga Ibrahim Rugova, glavnom ulicom Prištine, do spomenika "Heroina”, koji je posvećen ženama koje su silovane tokom rata.     Foto: AA

Povodom 14. aprila, Dana preživelih seksualnog nasilja tokom poslednjeg rata na Kosovu održan je marš podrške toj kategoriji kosovskog društva u organizaciji Kosovskog centra za rehabilitaciju preživelih torture, u saradnji sa Kancelarijom predsednice Kosova.

Učesnici marša su se kretali od Trga Ibrahim Rugova, glavnom ulicom Prištine, do spomenika "Heroina”, koji je posvećen ženama koje su silovane tokom rata.

U maršu su pored organizatora i preživelih žrtava, učestvovali i ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiju, savetnica predsednice Kosova Donika Kadaj-Bujupi, poslanici, ambasadori akreditovani na Kosovu, građani i učenici.

Feride Rushiti, direktorka Kosovskog centra za rehabilitaciju preživelih torture, istakla je da se ovaj 14. april obeležava pod motom "Mladi podržavaju žrtve seksualnog nasilja tokom rata".

“Kolektivno sećanje bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili društveni status, bez sumnje najviše će služiti mladim generacijama u čijim je rukama sudbina ovog društva i koji mogu pozitivno da utiču na punu integraciju u društvo preživelih seksualnog nasilja tokom rata”, kazala je Rushiti.

Rushiti je zatražila od preživelih i njihovih porodica da traže svoja prava zagarantovana zakonom, dok je od vlasti zahtevala da ne ograničavaju rokovima žrtve da se prijave kako bi ostvarile svoja prava.

Preživela seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu Vasfije Kraniqi, koja je svojim javnim priznanjem postala glas svih preživelih seksualnog nasilja, rekla je da je za mnoge 14. april samo datum, dok je za nju to najgori dan u njenom životu.

“Ovaj dan treba da služi da se snažno i hrabro pruži podrška žrtvama da se njihov glas čuje u celom svetu šta je Srbija radila na Kosovu tokom rata 1998 -1999”, kazala je Vasfija Krasniqi.

Savetnica kosovske predsednice Donika Kadaj-Bujupi rekla je da preživeli treba da budu u centru procesa izlečenja.

"Silovanja više od 20 hiljada osoba na Kosovu, sistematsko silovanje žena u Bosni i Hercegovini, kao i masovno silovanje koje se danas dešava u Ukrajini, svedoči da se čovečanstvo i dalje suočava sa seksualnim nasiljem. Jedan od najnečovečnijih zločina pretvoren je u ratno oružje protiv civila, žena i muškaraca, često i dece. Ti zločini koji se dešavaju i u ovom veku, pokazuju potrebu da se angažujemo na prepoznavanja ovih žrtava i da ih podržimo“, rekla je Kadaj-Bujupi.

Ministraka Haxhiu je obećala institucionalnu podršku žrtvama i poručila da je za okončanje seksualnog nasilja u svim njegovim oblicima potrebna zajednička posvećenost. Haxhiju je rekla i da je Nacrt zakona o dokumentovanju ratnih zločina procesuiran u Skupštini.

Vlada Kosova je ove nedelje, na predlog predsednice Kosova Vjose Osmani, proglasila 14. april za Dan preživelih seksualnog nasilja tokom poslednjeg rata na Kosovu.

TRT Balkan / agencije