Ministarstvo odbrane Kosova, uz podršku Velike Britanije, je otvorilo Državni centar za obuku za sajber bezbednost u kasarni "Adem Jashari“.      Foto: AA

Ministarstvo odbrane Kosova, uz podršku Velike Britanije, danas je otvorilo Državni centar za obuku za sajber bezbednost u kasarni "Adem Jashari“ Kosovskih bezbednosnih snaga.

Ceremoniji otvaranja Centra prisustvovali su premijer Kosova Aljbin Kurti, ministar odbrane Ejup Maqedonci, komandant Kosovskih bezbedonosnih snaga general pukovnik Bashkim Jashari, ambasador Velike Britanije na Kosovu Jonathan Hargreaves, predstavnici NATO saveza i brojni drugi gosti.

Kurti je u obraćanju kazao da je digitalno doba donelo neviđene mogućnosti za napredak i razvoj, ali i velike izazove za celo čovečanstvo. Istakao je da je od sajber napada koje sponzorišu nedemokratske države do sofisticiranih mreža sajber kriminala, svet suočen sa situacijama koje utiču na ekonomije država, podrivanja demokratskih procesa i ugrožavanja nacionalnih bezbednosti.

Kurti je kazao da je stalna obuka i edukacija profesionalaca i korisnika tehnologija jedini način efikasne zaštite od sajber pretnji, zbog čega je i otvoren Državni centar za obuku za sajber bezbednost.

"Centar će služiti vladinim i javnim institucijama, ali i kritičnim infrastrukturnim subjektima u privatnom sektoru. Obuke će održavati interni treneri Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga, ali i spoljni i međunarodni treneri“, naglasio je Kurti.

Kako je kazao, program obuke obuhvatat će širok spektar veština, od upravljanja incidentima do sajber diplomatije.

Kosovski ministar odbrane Maqedonci je istakao da je cilj stvaranja ovog centra da se bezbednosne institucije osposobe da izdrže svaki sajber napad.

"Državni centar za obuku za sajber bezbednost obezbediće obuku u cilju podizanja svesti o rizicima u oblasti sajber bezbednosti, unapređenja profesionalnih veština, te pomoći na podizanju nivoa sajber bezbednosti vladinih institucija, operatera osnovnih usluga i provajdera digitalnih usluga, kako bi dostigli kapacitete za zaštitu kritične infrastrukture u zemlji“, naglasio je Maqedonci.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja Kurti i gosti su obišli prostorije Centra.

Kosovski premijer je obišao i 15 multifunkcionalnih kamiona nemačke firme Rheinmetall koji su izloženi na centralnom poligonu kasarne.

Kurti je kazao da je deset kamiona kupljeno sredstvima iz kosovskog budžeta, dok je pet kamiona donacija, te da su namenjeni Kosovskim bezbednosnim snagama.

TRT Balkan / agencije