Premijer Kosova Albin Kurti je na otvaranju kazao da je prioritet Vlade Kosova reforma javne administracije, koja je ključ svih drugih reformi u društvu.      Foto: AA

U glavnom gradu Kosova počela je sa radom Prva međunarodna konferencija o reformi javne administracije “KosovaPAR 2023” u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Učesnici konferencije su iz 20 zemalja sveta, regiona Zapadnog Balkana, Evrope, Afrike, Severne Amerike, Južne Amerika i Azije. Oni će tokom dana kroz različite panele razmeniti iskustva u reformi javne administracije.

Premijer Kosova Albin Kurti je na otvaranju kazao da je prioritet Vlade Kosova reforma javne administracije, koja je ključ svih drugih reformi u društvu.

“Osim dobrog funkcionisanja institucija, reforma javne uprave donosi poboljšanje života naših građa, rast privrede, pravdu, zaposlenje, kao i evroatlanske integracije. Zato smo posvećeni da te reforme ostvarimo”, kazao je Kurti.

Istakao je da je Vlada Kosova izradila Strategiju reforme javne administracije u saradnji sa najboljim svetskim stručnjacima, koji su prisutni na konferenciji.

Kurti je govoreći o preduzetim reformama, kazao da je novim zakonom o javnim platama, dosadašnjih 58 zakonskih akata kojima su regulisale plate pretočeno u samo jedan zakon.

“U našoj administraciji je najviša plata bila 20 puta veća od najniže, a sada je 4.7 puta. To pomaže borbi protiv nejednakosti”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je govorio o digitalizaciji javnih usluga te naveo da se sa manje od 20 prešlo na više od 150 digitalizovanih usluga putem portal e-Kosova, uključujući usluge civilnog registra, porez na imovinu, grantove i subvencije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je kazao da organizovanje ove Međunarodne koferencije pokazuje težnju Kosova za modernom javnom administracijom. On je naglasio da je značaj javne administracije velik, zato što je direktno zadužena za sprovođenje vladinih politika.

Ministar je istakao da je MUP Kosova izradio niz zakona i podzakonskih akata kako bi se obezbedila profesionalna, apolitična administracija, zasnovana na meritokratiji, transparentosti i polaganju računa.

“Osim kvaliteta usluga, odlučni smo da popravimo rodnu zastupljenost, posebno kada je reč o rukovodećim pozicijama gde imamo jako mali broj žena. Vodićemo računa i o zastupljenosti svih zajednica i osoba sa ograničenim sposobnostima i već smo na dobrom putu”, kazao je Svecla.

Na otvaranju konferencije govorio je i nemački ambasador Jorn Rohde, koji je ocenio da javna administracija predstavlja garant stabilnosti zemlje. On je kazao da njegova zemlja pomaže Kosovu kao mladoj državi u započetoj reformi javne uprave.

TRT Balkan / agencije