Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati je izjavio da je ukupna vrednost projekta solarne toplane vredan oko 80 miliona eura i da će korist imati 38 hiljada građana Prištine.                Foto: AA

U Vladi Kosova danas je potpisan ugovor o grantovima i kreditu za projekat solarne toplane u Prištini, između Ministarstva finansija, rada i transfera Kosova i Gradske toplane Termokos.

Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea, direktora Evropske banke za obnovu i razvoj na Kosovu Sergiya Maslićenka, šefa odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu Johannesa Madsena Stenbaeka i gradonačelnika Opštine Priština Perparima Rame.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati je izjavio da je ukupna vrednost projekta solarne toplane vredan oko 80 miliona eura i da će korist imati 38 hiljada građana Prištine.

Murati je rekao da je za ovaj projekat Nemačka dala grant vredan 31,6 miliona eura, dok je grant Evropske unije 22 miliona eura. Ostatak sume je dopunjen kreditom s Evropskom bankom za obnovu i razvoj od 23 miliona eura, koji je nedavno ratifikovan u Skupštini Kosova. Takođe, Vlada Kosova je izdvojila 4,4 miliona eura za ovaj projekat.

Ministar Murati je naveo da će ovaj projekat omogućiti i proširenje mreže Termokosa te osigurati da cena grejana bude i dalje povoljna za građane.

"Osim što je koristan u ekonomskom smislu, ovaj projekat ima fundamentalnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha, smanjenju emisije ugljen-dioksida i pomaže u prelasku na zelenu energiju", naglasio je Murati.

Nemački ambasador Rohde rekao je da će povećanje kapaciteta solarnog granja smanjiti potrošnju električne energije i zavisnost od uglja.

"Uzimajući u obzir iskustvo s energetskom krizom u Evropi i našu svest da obezbedimo snabdevanje energijom, jer je pitanje energetike postalo teže poslednjih godina, ovaj projekat dolazi u ključnom trenutku za Kosovo u njegovoj energetskoj tranziciji", naglasio je Rohde.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama rekao je da je ovaj projekat od velikog značaja za kosovsku prestonicu i da je razvijen uz promociju ekonomskog rasta i podršku održivosti životne sredine.

"Nova solarna elektrana i proširenje mreže daljinskog grejanja značajno će smanjiti emisije ugljen-dioksida u vezi s grejanjem, poboljšati kvalitet vazduha i integrisati snabdevanje obnovljivom energijom u sistem daljinskog grejanja grada Prištine", naglasio je Rama.

Izvršni direktor gradske toplane Termokos Fisnik Osmani naveo je da će solarni paneli biti izgrađeni na površini od 69.000 kvadratnih metara, s kapacitetom od 50 MW električne energije.

Projekat izgradnje Solarne toplane u Prištini će biti najveća investicija u regionu u smislu proizvodnje toplotne iz solarne energije.

TRT Balkan / agencije