Predsednica je izrazila puno uverenje da će institucije Kosova, u saradnji sa savezničkim snagama, sprečiti svaki mogući napad Srbije i na taj način sačuvati mir i stabilnost u zemlji i regionu.    Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u četvrtak sa komandantom KFOR-a general-majorom Ozkanom Ulutasom sa kojim je razgovarala o bezbednosnoj situaciji u zemlji.

Osmani se zahvalila na kontinuiranom angažovanju snaga KFOR-a, kao treće odgovorne strane, nakon kosovske policije i EULEX-a, za garantovanje bezbednosti na celoj teritoriji Republike Kosovo.

Kako je saopšteno je iz Predsedništva Kosova, predsednica je posebno izrazila zahvalnost KFOR-u koji je povećao broj trupa koje podržavaju kosovske institucije u patroliranju duž granice sa Srbijom, nakon srbijanskog čina agresije 24. septembra u Banjskoj.

Osmani je na sastanku sa komandantom Ulutasom istakla značaj kontinuirane koordinacije između KFOR-a i njegovog primarnog bezbednosnog partnera, Policije Kosova, kao i koordinacije sa svim bezbednosnim institucijama na Kosovu, u korist stabilnosti i bezbednosti svih građana Kosova, bez obzira na etničku pripadnost.

Osmani je obaveštena i o stanju vojnika multinacionalnih snaga povređenih na severu Kosova u maju prošle godine. Istakla je da su srpske kriminalne grupe, koje su napale NATO-KFOR, nažalost i dalje slobodne i da je nekažnjivost onih koji su napali KFOR loša poruka i ohrabrenje za Srbiju da ponovo napadne.

Predsednica je izrazila puno uverenje da će institucije Kosova, u saradnji sa savezničkim snagama, sprečiti svaki mogući napad Srbije i na taj način sačuvati mir i stabilnost u zemlji i regionu.

TRT Balkan / agencije