Kosovo: Suspendovana četiri policajca zbog ranjavanja Srbina na severu.        Foto: Reuters Archive

Policija Kosova saopštila je da su suspendovana četiri policajca, od kojih se jedan tereti da nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju ranjavanja jednog lica srpske nacionalnosti vatrenim oružjem u ponedeljak naveče na mostu Bistrica u opštini Leposavić, na severu Kosova.

Policija Kosova je ranije u utorak demontovala da je umešana u razmenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja u incidentu koji se dogodio u ponedeljak u kasnim satima, o čemu su pisali mediji na srpskom jeziku.

Povređeni se nalazi na lečenju u bolničkom centru u Severnoj Mitrovici i nije životno ugrožen.

Kako je navedeno u naknadnom saopštenju, kao rezultat neprekidnih istraga i angažovanja policijskih jedinica na mestu incidenta, kao i uvidom u priložene dokaze, omogućeno je pribavljanje dokaza koji ukazuju na sumnju u moguću umešanost policijskog službenika u pucnjavu.

“Na osnovu dostavljenih informacija i dokaza, preduzete su mere suspenzije policijskog službenika, pošto nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju, zbog čega je Policija Kosova izdala obaveštenje da nije umešana u razmenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja. Takođe, mere suspenzije su preduzete i protiv još tri službenika koji su moguće umešani u slučaj”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u cilju daljeg informisanja javnosti o postupanju policije i nalazima službenih istraga u vezi sumnje da je u ovaj slučaj umešan policijski službenik, Policija Kosova, po zakonskim procedurama, odmah obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

Istovremeno, Policija Kosova će blisko sarađivati sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužilaštvom, kako bi nastavili da pozivaju na odgovornost policajce, koji krše pravila i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

U vezi ovog incidenta reagovala je Srpska lista koja je najoštrije osudila “pokušaj ubistva” Srbina Milana Jovanovića od strane specijalaca Policije Kosova na mostu, na putu Severna Mitrovica – Leposavić.

Srpska lista zahteva najhitnije povlačenje svih specijalnih jedinica koje su, kako kažu, nelegalno prisutne na severu Kosova. Srpska lista je pozvala međunarodne predstavnike da najhitnije osude “divljanje parapolicijskih jedinica” koje sprovode represiju nad običnim građanima.

Specijalne jedinice Policije Kosova prisutne su na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, od kada su policajci iz srpske zajednice sa severa Kosova, zajedno sa Srpskom listom krajem prošle godine napustili kosovske institucije.

TRT Balkan / agencije