Maqedonci je pomenuo i učešće u operaciji traganja i spasavanja nakon zemljotresa u Turkiye.            Foto: AA

Izgradnja novih borbenih kapaciteta Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) u skladu sa NATO standardima, među glavnim je prioritetima novog ministra odbrane Kosova Ejupa Maqedoncija.

Maqedonci je na prvoj konferenciji za medije od preuzimanja ministarskog mandata početkom ovog meseca, istakao da je glavni cilj Kosova integracija u NATO savez, ali da to članstvo zavisi i od mnogih drugih faktora.

"Uvek je naš fokus i cilj integracija u NATO, ali to će biti put koji neće uvek zavisiti od naših priprema. Članstvo u NATO zavisi i od mnogih drugih faktora, između ostalog i od faktora priznavanja, tako da još uvek imamo države koje ne priznaju Kosovo unutar NATO-a i koje i dalje oklevaju da podrže članstvo Kosova u ovoj organizaciji. Treba znati da je NATO pre svega politička organizacija. S vojnog stanovišta, svestan sam da su KBS ispunile i ispunjavaju sve standarde jedne članice NATO-a“, naglasio je Maqedonci.

Ministar je kazao da je očuvanje i razvoj vojnih kapaciteta nemoguće postići bez podrške premijera Albina Kurtija, koji je povećao budžet Ministarstva odbrane.

”Od 2021. do 2023. godine budžet KBS-a je povećan za 120 posto, a ove godine smo imali budžet od 123 miliona evra“, naveo je Maqedonci.

Takođe je kazao da se nastavlja regrutacija. Naveo je da trenutno 612 regruta završava osnovnu obuku te će se potom pridružiti KBS-u, dok se istovremeno trenira i obučava 388 rezervnih pripadnika.

“To povećava broj vojnika KBS-a u skladu sa potrebama, u skladu sa našim razvojnim planovima i ključno je za izgradnju kapaciteta. Treba naglasati da su tri ključna elementa potrebna kako bi smo imali spremnu snagu da izvršava svoju misiju. U okviru svoje misije Kosovske bezbedonosne snage imaju tri ključna zadatka: odbrana teritorije i suvereniteta zemlje, vojna podrška civilnoj vlasti i međunarodne operacije, a za to su potrebni oprema, obuka osoblja i doktrina”, pojasnio je Maqedonci.

Ministar je istakao da je KBS odlukom Vlade dobio na raspolaganje teren za obuku od 45 kvadratnih kilometara u zapadnom delu Kosova, koji ispunjava sve standarde za domaću obuku, ali i obuku međunarodnih saveznika i partnera.

Govoreći o operacijama KBS-a van Kosova, Maqedonci je pomenuo i učešće u operaciji traganja i spasavanja nakon zemljotresa u Turkiye, što kako je rekao nije bio lak zadatak i za šta je Kosovo dobilo velike pohvale od prijateljske Turkiye.

Maqedonci je imenovan 8. avgusta ove godine, nakon ostavke dotadašnjeg ministra odbrane Kosova Armenda Mehaja. Maqedonci je po činu pukovnik, a jula ove godine otišao je u prevremenu penziju iz Kosovskih bezbednosnih snaga.

TRT Balkan / agencije