Predsednik Sindikata vatrogasaca Muharrem Beka u ime svojih kolega rekao je da je situacija veoma alarmantna i da neće tolerisati ćutanje institucija.                Foto: AA

Stotinjak kosovski vatrogasaca u svojim radnim uniformama, po velikom pljusku, održalo je drugi po redu protest ispred Vlade Kosova, uz zahtev da im se isplati nadoknada za opasnost na radu.

Predsednik Sindikata vatrogasaca Muharrem Beka u ime svojih kolega rekao je da je situacija veoma alarmantna i da neće tolerisati ćutanje institucija.

Beka je rekao da ni prošle, ni sadašnje vlade ništa nisu uradile. On je pozvao Vladu da analizira nastalu situaciju po pitanju vatrogasaca i da obezbedi sredstva, da popravi nastalu situaciju jer u ovakvom obliku to nikome ne odgovara.

„Ovaj nemar institucija je besmislen. Dali smo vam prostora, dali smo vam vremena, obraćali smo vam se od 2021. godine, ovoj Vladi, ali i drugim vladama od 2008. godine i ovakvo stanje, da nije napravljen nijedan korak, izazvalo je ovaj bunt koji je zaista opravdan“, rekao je Beka.

Glavni zahtevi vatrogasaca su da se obezbedi vanredni budžet za vatrogasce, da im se retroaktivno nadoknada za opasnost na radu od februara ove godine kada je ukinut, da se obezbede bolji uslovi za rad i zaštitna odeća, zdravstveno osiguranje i reguliše upravljačko-budžetski aspekt vatrogasaca.

TRT Balkan / agencije