Krišto je izrazila zahvalnost Njemačkoj na snažnoj potpori evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.    Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u četvrtak s njemačkom državnom ministricom za Evropu i klimu Annom Luhrmann o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i saradnji s Njemačkom.

Krišto je izrazila zahvalnost Njemačkoj na snažnoj potpori evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Istaknula je kako je od iznimnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Evropskog vijeća u martu ove godine dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

S tim ciljem, naglasila je Krišto, Vijeće ministara BiH ostaje fokusirano na ispunjavanje nužnih reformi iz 8+1 uslova, odnosno na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je upoznala njemačku ministricu o aktivnostima koje se provode u vezi s izradom Plana reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan. Također upoznala je ministricu s aktivnim radom na razvoju modernog, konkurentnog, ekološki i klimatski održivog energetskog sustava.

Na kraju sastanka Krišto je naglasila da samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od strane institucija i tijela vlasti Bosne i Hercegovine te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti BiH može osigurati trajnu stabilnost, prosperitet i provedbu nužnih reformi.

TRT Balkan / agencije