Vlada Kosova nije objavila priopćenje o pismu ili njegovoj sadržini.          Foto: AP  / Photo: (AP)

Premijer Kosova Albin Kurti primio je pismo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i italijanske premijerke Giorgie Meloni u kojem od njega još jednom traže da deeskalira situaciju na sjeveru, prenosi Kosovo online.

Pismo je slično objavljenom odgovoru visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrellia, ali bez detaljnih zahtjeva.

Vlada Kosova nije objavila priopćenje o pismu ili njegovoj sadržini.

Borrell je u pismu, koje je prije dva dana uputio Kurtiju, zatražio deeskalaciju situacije, povlačenje novih gradonačelnika na sjeveru iz općinskih ureda, kao i raspisivanje novih izbora.

I njemačka ministrica vanjskih poslova je u petak pozvala Srbiju i Kosovo da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija nakon niza incidenata na granici, javlja Anadolija.

"Pozivamo obe strane, Srbiju i Kosovo, da učine sve što je u njihovoj moći da odmah smire ovu alarmantnu situaciju", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je rekla da bi kao jedan od prvih koraka srbijanske vlasti trebalo da "bezuslovno" puste trojicu kosovskih policajaca, koji su uhapšeni u srijedu.

TRT Balkan / agencije