Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je upozorenje bosanskohercegovačkim građanima da ne putuju u Sudan, zbog sukoba u toj afričkoj zemlji.               Foto: Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je u četvrtak upozorenje bosanskohercegovačkim građanima da ne putuju u Sudan, zbog sukoba u toj afričkoj zemlji.

U saopćenju objavljenom na zvaničnom Twitteru ministarstvo je podsjetilo da se u Republici Sudan odvija oružani sukob između Oružanih snaga Sudana i paramilitarne grupe Jedinice za brzu podršku (RFS).

“Кao posljedica tog sukoba bilježi se značajan broj civilnih žrtava. Moguće je da dođe do prekida telefonskih i internet veza. Državljanima BiH ne preporučuje se putovanje u Republiku Sudan, a građani Bosne i Hercegovine koji se nalaze u ovoj zemlji u slučaju potrebe mogu da se obrate Ambasadi Bosne i Hercegovine u Кairu, Arapska Republika Egipat”, piše u saopćenju.

Svi državljani BiH mogu se obratiti putem telefona broj: + (2) 02 374 99 191, broja faxa: + (2) 02 374 99 190 ili putem e-mail adrese: amb.kairo@mvp.gov.ba.

Potrebno je navesti ime i prezime, adresu boravka u BiH, broj putne isprave BiH, te mjesto boravka u Sudanu, kao i neophodne kontakte, kako bi se pronašao način za pružanje podrške.

TRT Balkan / agencije