U okviru Simpozijuma danas se održavaju dvije sesije pod nazivima “Trenutno stanje sajber kriminala i sigurnost informacijskih sistema“ i “Borba protiv sajber kriminala u okviru međunarodnog zakonodavstva“.                 Foto: AA

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) domaćin je trodnevnog Međunarodnog simpozija “Borba protiv sajber kriminala“, koji je organiziran u saradnji Turske pravosudne akademije, Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Centra za obuku sudija i tužilaca Federacije BiH i Centra za obuku sudija i javnih tužilaca RS-a.

Simpozij okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti borbe protiv sajber kriminala iz Bosne i Hercegovine, Turkiye, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a izuzetna je platforma za razmjenu iskustava i ideja u ovoj oblasti.

Predsjednik Turske pravosudne akademije Muhittin Ozdemir istakao je da je tema simpozijuma veoma važna na međunarodnom nivou jer se sve zemlje susreću sa sajber kriminalom i zajedničko djelovanje se nameće kao imperativ za efikasnu borbu na tom polju.

“Kao turska institucija zadužena za obuku sudija i tužilaca, Turska pravosudna akademija provodi i edukativne aktivnosti za sudije i tužioce prijateljskih zemalja. U tom kontekstu smo danas u Sarajevu i otvaramo simpozij koji smo organizirali sa kolegama iz Bosne i Hercegovine uz podršku TIKA-e i domaćina IUS-a. Nadamo se da će ovaj skup biti koristan jer su tu kolege iz Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i cijele regije. Sajber kriminal je postao važna tema i borba protiv te vrste kriminala zahtijeva ovakvu saradnju“, kazao je Ozdemir.

Najavio je da će sutra u okviru Simpozija u posjetu Sarajevu doći i turski ministar pravde Yilmaz Tunc kako bi učestvovao u programu i održao sastanke s bh. kolegama.

Podsjetivši da je sličan program održan i prošle godine u Republici Turkiye, Ozdemir je kazao da je na upit bh. kolega ovaj simpoziju organiziran u Sarajevu i da se nada da će ova platforma razmjene iskustava, znanja i ideja biti nastavljena u budućnosti.

Ahmet Yildirim, rektor IUS-a, u svojstvu domaćina izrazio je zahvalnost za organiziranje ovog događaja te je naglasio kako se ovaj važni skup održava na 20. godišnjicu ove visokoobrazovne obrazovne ustanove.

“Izuzetno smo sretni da se ovaj važni skup održava na IUS-u jer je to prvi simpozijum te vrste koji Turska pravosudna akademija organizira u saradnji sa partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i zemljama Balkana. Izuzetno smo ponosni da smo ugostili ovako eminentna imena iz oblasti pravosuđa“, kazao je Yildirim za Anadolu.

Arben Murtezić, direktor Centra za obuku sudija i tužilaca Federacije BiH, također je kazao da je današnji simpozijum važan zbog eminentnih učesnika i organizatora.

“Važno je i to što su pokrovitelji TIKA, Ministarstvo pravde Turkiye i Turska pravosudna akademija. To su naši stalni partneri. Tema je goruća i radi se o sajber kriminalu, digitalnim dokazima i pitanja koja su svakodnevnica u cijelom svijetu, pa tako i u našem regionu. Turkiye je pokazala velike rezultate i ekspertizu i s nestrpljenjem očekujemo da razmijenimo iskustva i čujemo dosta toga od stručnjaka i Turkiye“, kazao je Murtezić.

Slobodan Zec, direktor Centra za obuku sudija i javnih tužilaca RS-a, izrazio je u obraćanju prisutnim zahvalnost institucijama Republike Turkiye koje su organizirale ovaj eminentni skup u Sarajevu, kao i na izuzetno bogatoj saradnji i podršku koju pružaju institucijama RS-a i BiH uopće.

“Kratko vrijeme sam na poziciji direktora, ali vidim da je saradnja na ovom polju između Turkiye i Bosne i Hercegovine i zemalja regije izuzetno plodna i da se Republika Turkiye nameće kao lider jugoistočne Evrope kada je u pitanju saradnja pravosudnih institucija i izuzetno sam zadovoljan na tome jer je Turkiye izuzetno opredijeljena i ima veliko iskustvo na polju borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije“, kazao je Zec.

Koordinator TIKA-e u BiH Erdnic Isik također se obratio prisutnim i izrazio zadovoljstvo organizacijom ovog skupa, koji je, kako je kazao, nastavak saradnje koja traje godinama unazad.

“Mi smo ponosni da podržavamo ovakve obuke i skupove i želim da znate da ćemo i u budućnosti nastaviti punu podršku ovakvim programima. Neka simpozij bude uspješan i od koristi učesnicima i društvu“, poručio je Isik.

U okviru Simpozija danas se održavaju dvije sesije pod nazivima “Trenutno stanje sajber kriminala i sigurnost informacijskih sistema“ i “Borba protiv sajber kriminala u okviru međunarodnog zakonodavstva“, a u naredna dva dana planirane su još dvije sesije, kao i potpisivanje sporazuma o saradnji uz učešće ministara pravde Republike Turkiye i Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije