Članovi sami finansirali kupovinu stabala.     Foto: AA

Prema rečima člana grupe građana "Za zdav Novi Pazar“, Rušida Hasića, višestruki je značaj te ekološke akcije. Ističe da su članovi sami finansirali kupovinu stabala a da su saglasnost za parcelu na kojoj se sadi šuma dobili od Javnog preduzeća "Srbija šume“.

"Više je razloga zašto je važno pošumljavanje Novog Pazara. Na ovaj način podižemo ekološku svest građana, a sa druge strane benefiti šume biće mnogobrojni. Nažalost, vazduh u Novom Pazaru je jako zagađen. Smatramo da na ovaj način, sadnjom šuma, dajemo doprinos smanjenju zagađenja. Jednog dana ovo ogoljeno brdo izgledaće dosta lepše, verujem da ćemo biti srećni kada svoju decu i unučad budemo ovde dovodili“, izjavio je član grupe građana "Za zdav Novi Pazar“, Rušid Hasić.

On je istakao da su aktivisti grupe "Za zdrav Novi Pazar“ jednoglasno odlučili da sadnju stabala crnog bora posvete žrtvama Palestine, a da Novi Pazar dobija prvu "Palestinsku šumu“ u svetu, kao simbol saosećanja građana sa braćom i sestrama u Palestini.

"Strašno je gledati kako ginu civili, stari, žene, deca...Gledamo kataklizmične scene i nama je to preteško da gledamo. Sadnjom "Palestinske šume“ šaljemo poruku da narod u Gazi nije zaboravljen, da tamo negde ima neko ko ih se seća i nosi u srcu“, izjavio je Hasić.

Pozivu te grupe građana na akciju sadnje stabala odazvalo se oko 60 volontera, ekoloških aktivista i građana Novog Pazara.

TRT Balkan / agencije