Navodeći da za i Srbiju postoji veliko interesovanje iz Turkiye, Aksoy je rekao da je broj turskih turista koji posjećuju Srbiju porastao za 70 posto i dostigao oko 170.000 u prošloj godini.               Foto: AA

Forum medijskih susreta u Srbiji održan je pod koordinacijom Instituta "Yunus Emre", a u okviru njega su se u Beogradu okupili novinari iz Srbije i Turkiye.

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy je na tom skupu istakao da bilateralne odnose treba stalno unapređivati te je ukazao na značajnu ulogu medija u tome.

Aksoy je najavio da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo posjetiti Srbiju te je podsjetio da je za pet godina između dvije zemlje potpisano 26 sporazuma, da je obim bilateralne trgovine dostigao rekordne nivoe, kao i da je Turkiye otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru, a da se očekuje otvaranje i počasnog konzulata u Novom Sadu sljedeće godine.

Naveo je i primjere uspješnog poslovanja turskih kompanija u Srbiji, kao i aktivnosti Instituta "Yunus Emre" i drugih ustanova koje rade na bogaćenju kulturnih odnosa između dvije zemlje.

"Iz Srbije postoji veliko interesovanje za Turkiye. Prošle godine broj turista koji su posjetili Turkiye premašio je 360.000. a Srbija ima 6,5 ​​miliona stanovnika. Turkish Airlines obavlja šest, ponekad sedam letova dnevno za Istanbul. Prošle godine smo započeli direktne letove za Ankaru i Izmir. Sve aviokompanije u Srbiji lete za Turkiye", rekao je ambasador Aksoy.

Navodeći da za i Srbiju postoji veliko interesovanje iz Turkiye, Aksoy je rekao da je broj turskih turista koji posjećuju Srbiju porastao za 70 posto i dostigao oko 170.000 u prošloj godini.

Dodao je da je kurseve turskog jezika pri Institutu "Yunus Emre" pohađalo više od 4.000 osoba u Srbiji.

"Srpski narod ne uči turski samo na kursevima. Turske TV-serije su izuzetno popularne, a pošto se prikazuju s titlovima, ljudi ovdje imaju nevjerovatan talenat i počeli su da pričaju turski. Počelo je da mi se dešava veoma često, čim čuju nas kako pričamo turski dok šetamo tržnim centrom ili ulicom, prilaze nam i počnu da pričaju turski s mnom. To su prijatni momenti. Oni koji gledaju TV-serije žele da vide Istanbul. Srbija je omogućila vizne olakšice za Turkiye, što omogućava mnogim turskim građanima da dođu. Imidž Turkiye u Srbiji je na najvišem nivou. Cijenjena je Turkiye, kao i njena vanjska politika i ekonomija, veliki je interes. Ne vidim da je imidž Srbije na istom takvom nivou. Potrebno je sprovesti neke aktivnosti da se ovo poboljša, molim vas da poradite na ovom pitanju", rekao je ambasador Aksoy.

Napominjući da u bilateralnim odnosima Turkiye i Srbije ima mnogo pitanja na kojima treba raditi, Aksoy je rekao da i mediji u tom pogledu imaju važne dužnosti.

O aktivnostima Instituta "Yunus Emre" u Srbiji na Forumu je govorio potpredsjednik te ustanove Abdullah Kutalmis Yalcin.

Predstavljene su i aktivnosti koje se odvijaju pod okriljem turske ambasade u Beogradu.

Novinari iz Turkiye i Srbije su govorili o svom radu i medijima, a razgovaralo se i o tome šta je potrebno učiniti da se međusobna saradnja poveća.

Forumu je prisustvovala direktorica inostranih vijesti agencije Anadolu Turkey Gamze Turkoglu Oguz.

TRT Balkan / agencije