Na otvaranju konferencije govorili su generalna direktorka KosovaPressa Suzana Rakovica-Hashani i zamenica ministra Gashi. Foto: AA

U okviru obeležavanja 25 godina postojanja novinske agencije KosovaPress održava se konferencija pod nazivom “Granice slobode govora“.

Na konferenciji učestvuju predsednik KosovaPressa Skender Krasniqi, zamenik generalnog direktora i glavni urednik Anadolu Yusuf Ozhan, član Upravnog odbora Anadolu Yusuf Ozkir, zamenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Liza Gashi, kao i predstavnici agencija u okviru Asocijacije evropskih novinskih agencija (EANA) i Alijanse novinskih agencija Balkana-Jugoistočne Evrope (ABNA-SE).

Na otvaranju konferencije govorili su generalna direktorka KosovaPressa Suzana Rakovica-Hashani i zamenica ministra Gashi.

Rakovica-Hashani je u izlaganju rekla da je konferencija organizovana kako bi se izneo osvrt na zajedničku ulogu u podršci vrednostima i slobodi izražavanja u okviru etičkih i profesionalnih normi, kao i da bi se razgovaralo o tome kako se ove vrednosti mogu ojačati tehnološkom transformacijom.

Prema njenim rečima, KosovaPress je pružio izuzetan doprinos na međunarodnom planu za dobrobit zemlje i njenih građana, te da Kosovo bude poznato kao i druge države.

“Vitalni interes javnosti je da se informiše korektno, tačno. Zato ćemo nastaviti sa posvećenošću i saradnjom sa svim ostalim agencijama kojih ima mnogo u ovim organizacijama“, rekla je Rakovica-Hashani.

Gashi je istakla da je KosovaPress ostao stabilan partner tokom teških vremena sa kojima su se Kosovo i zajednice suočavale u poslednjih četvrt veka.

"U januaru 1999. godine, u nekim od najtežih vremena za našu zemlju, KosovaPress je izašao kao šampion istine i simbol otpornosti kosovskog stanovništva", naglasila je Gashi.

U okviru konferencije “Granice slobode govora“ razgovarano je o dezinformacijama, tehnološkom razvoju, bezbednosnim rizicima za novinare i finansijskoj održivosti novinskih agencija u savremenom medijskom svetu.

Takođe, u okviru aktivnosti, zamenik generalnog direktora i glavni urednik Anadolu Ozhan uručio je poklon predsedniku KosovaPressa Krasniqiju povodom 25 godina od osnivanja kosovske agencije.

Novinska agencija KosovaPress osnovana je 4. januara 1999. godine radi informisanja domaćeg i međunarodnog javnog mnjenja o kosovskom ratu. Tokom rata, KosovaPress je emitovao vesti na albanskom, engleskom, nemačkom i francuskom jeziku, a od septembra 2000. godine, kao nezavisna agencija, nastavila je sa radom na albanskom, srpskom i engleskom jeziku.

TRT Balkan / agencije