"U svakom slučaju možda ima prostora za još neke dogovore između Bošnjaka, Srba i Hrvata“, rekao je Dodik.           Foto: AA

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je za relaksiranje situacije u Bosni i Hercegovini predložio "da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Schmidta (op.a. Cristiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH) u roku od sedam dana“.

Dodao je da ukoliko se to ne uradi, da predstavnici RS treba da zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine (PS) BiH i da se na njoj proglase "nedozvoljenim i ništavnim odluke“ Schmidta.

"Da zabrani organima BiH primjenu tih odluka. Da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i nezakonitim mjestom objave akata. Da Parlamentarna skupština zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija“, rekao je Dodik.

Dodao je da nakon toga na istoj sjednici Predstavničkog doma, odnosno PS BiH se donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi se primjenjivala odmah pri predstojećim izborima i razvlastio CIK BiH kao paradržavni institut i organizacija i da se CIK svede na ono što zaista jeste.

Smatra da PS BiH posebnim aktom treba potvrdi da jedino mjesto koje može donositi zakone u BiH za nivo BiH jeste PS BiH. Dodao je da je potrebno da se na toj sjednici utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagovještajima o tome šta treba da se uradi.

"Da se na toj PS BiH donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH i politički sistem koji je predviđen ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom“, rekao je Dodik.

Dodao je da na toj skupštini treba proglasiti neprijateljima BiH američkog, britanskog i njemačkog ambasadora i Schmidta i zabraniti im djelovanje i protjerati ih iz BiH.

Ukoliko se to ne desi Dodik predlaže da RS odmah obustavi do kraja i da se ne vraća u sistem odlučivanja u BiH, ali da predstavnici RS-a budu prisutni, ali da ne odlučuju.

"Da sa partijama sa kojim se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH raskinemo bilo kakvo partnerstvo, da ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, recimo SDA da napravimo novi dogovor koji bi omogućio novo vrijeme. Da će RS donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, nama to nije sporno, ali će potvrditi ustavno uređenje BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, kazao je Dodik.

Dodao je da je potrebno da RS odmah nastavi sa provođenjem svih do sada donesenih odluka Narodne skupštine vezanim za status RS-a.

"Da se RS povuče iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTV-u i svim drugim sporazumima i da aktivira zakon o Agenciji za lijekove i druge zakone da donese po hitnoj proceduri koji su već pripremljeni. Da RS odmah donese svoj izborni zakon i već danas ga usvoji u formi nacrta kako bi se mogao dogovoriti termin za sveopšti dijalog i da se u najskorije vrijeme on potvrdi i kao definitivni akt“, kazao je Dodik.

On je dodao da RS, ukoliko se sve ovo ne desi na Uskršnjem saboru koji je dogovoren između Srbije i RS insistira na dejtonskoj ulozi Srbije „da se deklaracijom tog sabora proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i da Srbija više ne može da stoji iza toga i da je Srbija spremna na međunarodnim institutima da brani RS i Dejtonski sporazum“.

"U svakom slučaju možda ima prostora za još neke dogovore između Bošnjaka, Srba i Hrvata“, rekao je Dodik.

Dodao je NS RS danas treba da jasno kaže da imovina nije tema o kojoj se razgovara, kao i da donese zaključak da Vlada RS napravi sveobuhvatni program mjera za modernizaciju i opremanje policije RS-a.

Prethodno je Dodik rekao da je cilj svih pritisaka na RS je obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje ovog entiteta da prihvati nametnute odluke.

Naglasio je da neće odustati od odbrane RS-a i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese RS-a zbog ličnog komoditeta.

"Neću da odustanem, ne bojim se, krećem u novu fazu političke i svake druge borbe za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Dodao je da će ako vidi bi RS mogla imati problem pitaće narod na referendumu za mišljenje "jer je odgovoran čovjek“.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio je u utorak da je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora.

Ovaj potez Dodik je nazvao zabijanjem noža u leđa BiH, navodeći da je taj nož duboko zariven i čije će "čupanje biti bolno“.

Za potez Christiana Schmidta rekao je da je to urađeno glupo, nasilnički i primitivno.

Tokom obraćanja poslanicima Dodik je rekao da su Republika Srpska i Federacija BiH strane u Dejtonskom mirovnom sporazumu, navodeći da samo one sporazumno mogu da mijenjaju Ustav.

Dodik je negirao genocid u Srebrenici i rekao da su presude za to bile politički motivisane.

Danas je počela 11. posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj se razmatra "Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reprekusija na Republiku Srpsku".

TRT Balkan / agencije